Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Επιστολή ΠΟΣ για τις υπηρεσιακές ταυτότητες

Αθήνα, 28/6/2016 
Αριθ.Πρωτ. 38974

ΠΡΟΣ: 1. Πρόεδρο ΔΣ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ – κ. Παναγιώτη Θεοχάρη.
                2. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ – κ. Φίλιππο Τσαλίδη.
      ΚΟΙΝ:  1. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων – κ. Χρήστο Σπίρτζη.
                2. Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων – κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
                3. Γεν.Γραμματέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
– κα Πέτη Πέρκα.
                4. Πρόεδρο ΔΣ/ΟΣΕ – κ. Γεώργιο Αποστολόπουλο.
                5. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ – κ. Κωνσταντίνο Πετράκη.
                6. Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΕΣΣΤΥ – κ. Στέφανο Αγιάσογλου.
                7. Πρόεδρο ΔΣ/ΕΡΓΟΣΕ – κ. Χρήστο Δουκάκη.
                8. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΓΟΣΕ – κ. Αθανάσιο Βούρδα.

Κυρίες, Κύριοι,

      Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, διέπονται από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τυγχάνουν δωρεάν ή ευκολία μεταφοράς με το τραίνο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ως αποδεικτικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η σιδηροδρομική ταυτότητα του εργαζόμενου κάθε χώρας, καθώς και το FIP που υποχρεούται να εκδίδει η εκάστοτε σιδηροδρομική επιχείρηση στον εργαζόμενο, προκειμένου να ταξιδέψει με το σιδηρόδρομο εντός οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης.
Με το ν.4335 καταργήθηκε κάθε παροχή μετακίνησης των Ελλήνων Σιδηροδρομικών εντός της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευτράπελα όπως: α) να δύνανται να τυγχάνουν ευκολιών μεταφοράς σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες πλην της πατρίδας τους, β) να δικαιούνται ευκολία μεταφοράς οι Ευρωπαίοι Σιδηροδρομικοί στην Ελλάδα και να μην δικαιούνται οι Έλληνες.
Μετά τον οριστικό διαχωρισμό των εταιρειών του σιδηροδρόμου και μέχρι σήμερα, παρά το ότι προγραμματίστηκε διαδικασία έκδοσης σιδηροδρομικών ταυτοτήτων, εν τούτοις, δεν έχουν εκδοθεί ταυτότητες παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις από τις Διοικήσεις (πρώην και νυν) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στην τελευταία συνάντησή μας, στις 10-6-2016, δεσμευθήκατε ότι η έκδοση ταυτοτήτων είναι ζήτημα ολίγων ημερών, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη έως σήμερα. Σημειωτέον ότι αποδεχθήκαμε ότι θα επιβαρυνθούμε το αντίτιμο του εισιτηρίου που προκύπτει, πέραν της έκπτωσης που προβλέπεται για όλους τους πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε την άμεση έκδοση των σιδηροδρομικών ταυτοτήτων, όπως άλλωστε προβλέπεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
  
        Ο Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας