Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πάρε κόσμε...

Επενδυτές (**εδώ γελάμε)αναζητούνται για εννέα μεγάλα έργα υποδομών.
Σιδηροδρομική Εγνατία - Σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα- Γραμμή 4 Μετρό -Υδατοδρόμια-Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο - Επέκταση περιφερειακής Υμηττού - Τηλεπικοινωνίες - Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας - Ο Προαστιακός στο Λαύριο- Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα.
Μια λίστα με σημαντικά έργα υποδομών που θα αλλάξουν τα μεταφορικά δεδομένα της Ελλάδας και με προϋπολογισμό δεκάδων δισ. ευρώ έχουν αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων αναζητώντας χρηματοδότηση.
Η σιδηροδρομική Εγνατία, η επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο, η αναβάθμιση των λιμανιών του Λαυρίου και της Αλεξανδρούπολης, η γραμμή 4 του μετρό στην Αθήνα αλλά και οι δύο επεκτάσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης, η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα (θα υπάρχει και σύνδεση με Ολυμπία και Κατάκολο), η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας, η Νότια Επέκταση Περιμετρικής Υμηττού είναι μόνο μερικά από τα έργα που έχουν αναρτηθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για επενδυτικές ευκαιρίες στο επίσημο site της Ε.Ε.

Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσουν όλα τα σχετικά project η χώρα μας, σύμφωνα με την Ημερησία, θα αλλάξει όψη και θα αποτελεί πλέον πύλη εισόδου και εξόδου τουριστών αλλά και εμπορευμάτων με τεράστιες οικονομικές απολαβές.


Σιδηροδρομική Εγνατία

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την «Σιδηροδρομική Εγνατία» ένα νέο σιδηροδρομικό διάδρομο 565χλμ. με μείγμα ευρωπαϊκής, παγκόσμιας και τραπεζικής χρηματοδότησης. Θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη (κοντά στα σύνορα με Τουρκία) και θα καταλήγει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (κοντά στην Ιταλία).

Το κόστος αυτού του φιλόδοξου έργου φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 10 δισ. ευρώ και εφόσον ευδοκιμήσει, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό project της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία. Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

α) Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή, με εγκατάσταση προηγμένης σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και νέα χάραξη σε επιλεγμένα τμήματα με κόστος 1,8 δισ. ευρώ (Αλεξανδρούπολη - Ξάνθη 300 εκατ. ευρώ, Ξάνθη - Θεσσαλονίκη 1,5 δισ. ευρώ).

β) Θεσσαλονίκη - Κοζάνη: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή με σηματοδότηση με κόστος 800 εκατ. ευρώ.

γ) Κοζάνη - Κρυσταλλοπηγή: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή με σηματοδότηση, κατασκευή και του υποτμήματος Φλώρινα - Κρυσταλλοπηγή.

δ) Κοζάνη - Ηγουμενίτσα: Κατασκευή νέας γραμμής που θα καταλήγει σε σύνδεση με το λιμάνι Ηγουμενίτσας με κοστος του γ` και του δ` τμήματος 7,4 δισ. ευρώ.

Σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Ο ενοποιημένος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα δώσει ανάσα στην Αττική, καθώς θα αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες όπως η οδός Λιοσίων, η Λ. Κηφισού αλλά και η Λ. Αλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την Πλατεία Καραΐσκάκη. Πρόκειται για έργο-αναφορά για την πόλη της Αθήνας γιατί θα μειώσει σημαντικά το κυκλοφοριακό στη Λιοσίων και τον Κηφισό όπου είναι οι δύο σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων σήμερα.

Το έργο θα αποτελέσει «δεξαμενή» για περίπου 40.000 επιβάτες ημερησίως για το μετρό που ήδη έχει σταθμό στην περιοχή. Το κόστος είναι 300 εκατ. ευρώ.

Γραμμή 4 Μετρό

Η πολυθρυλούμενη Γραμμή 4 που φέρνει το Μετρό και στο Γαλάτσι αυτή τη φορά «σχεδιάζεται» να μπει στα έργα υποδομών του «πακέτου Γιούνκερ». Με ΣΔΙΤ (σύμπραξη Ιδιωτών - Δημοσίου) μέσα από το πακέτο Γιούνκερ και προτεραιότητα στις συνδυασμένες μεταφορές προωθεί το υπουργείο Υποδομών τη νέα γενιά έργων, ολοκληρώνοντας την πρόταση που θα καταθέσει εντός των ημερών στο υπουργείο Οικονομίας για την αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Στην υλοποίηση της Γραμμής 4 του μετρό, άμεσος στόχος είναι η πρώτη ζώνη που αφορά το Γαλάτσι - Ευαγγελισμό - Γουδή, ενώ στο ίδιο πακέτο σχεδιάζονται να ενταχθούν και δύο επεκτάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη και Εύοσμο.

Υδατοδρόμια

Δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Μεταφορών, η οποία θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Τα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συναρμοδίους φορείς, προσανατολίζονται στην άμεση αδειοδότηση των υδατοδρομίων Παξών, Πατρών, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, μετά και το αδειοδοτημένο ήδη υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, με στόχο την δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάνω από 50 υδατοδρόμια βρίσκονται σε μία διαδικασία αδειοδότησης.

Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο

Στα έργα που προτείνονται για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ.Το έργο αφορά στην τοποθέτηση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με παράλληλη αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.

Επέκταση περιφερειακής Υμηττού


Το έργο προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει την επέκταση από τη σύνδεση με την Αττική Οδό έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας μήκους 3 χιλιομέτρων. Το έργο είχε ενταχθεί στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής στους Πρωτεύοντες Αξονες Μητροπολιτικής Σημασίας, καθώς θα εξυπηρετούσε κυκλοφοριακά πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Ηλιούπολη και η Αργυρούπολη συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας και της λεωφόρου Ποσειδώνος και μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης από τα νότια προάστια προς τα βόρεια και το Αεροδρόμιο. Η πρώτη εκτίμηση του χρόνου παραχώρησης είναι περίπου τριάντα έτη.

Τηλεπικοινωνίες

Οι συνολικές επενδυτικές προτάσεις για επενδύσεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ανέρχονται στα 920 εκατ. ευρώ. Διακρίνονται η ευρυζωνική σύνδεση στα νησιά (100 εκατ. ευρώ), η επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου για πολύ μικρά νησιά και ορεινές περιοχές με 3,15 εκατομμύρια κατοίκους (220 εκατ. ευρώ) και το υπεργρήγορο Ιντερνετ με στόχο το 50% των νοικοκυριών να έχει συνδέσεις με ταχύτητες 100 Mbps (200 εκατ. ευρώ).

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 1,2 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Πέραμα με τον Αγιο Γεώργιο, κατασκευή οδικού άξονα μήκους 5 χιλιομέτρων από τη λεωφόρο Σχιστού ως το Πέραμα και οδικά έργα σύνδεσης του Αγίου Γεωργίου με τη Σαλαμίνα. Η πρώτη εκτίμηση για τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης είναι περίπου 30 χρόνια. Το έργο θα μειώσει τον χρόνο μετάβασης από περίπου 40 λεπτά σήμερα μαζί με τους χρόνους αναμονής στα 4 λεπτά. Επιπλέον κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Σαλαμίνας αυξάνεται το καλοκαίρι στους 250.000 κατοίκους από 35.000 τους χειμερινούς μήνες.


Ο Προαστιακός στο Λαύριο


Η επέκταση του Προαστιακού από το Κορωπί στο Λαύριο θα είναι μήκους 32 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της γραμμής. Πρόκειται για ένα ενιαίο οδικό, σιδηροδρομικό και λιμενικό έργο που θα επαναφέρει την αίγλη του παλιού λιμανιού του Λαυρίου. Η σύνδεση του λιμανιού με τον προαστιακό σιδηρόδρομο από το Κορωπί, η οδική σύνδεση με την Αττική Οδό αλλά και η αναβάθμιση του λιμανιού το οποίο μπορεί να γίνει κόμβος επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία προσλαμβάνει σύμβουλο, προκειμένου το έργο να προχωρήσει με τη μέθοδο της μελέτης - κατασκευής.


Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα

Η ΕΡΓΟΣΕ προγραμματίζει την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Κατάκολο και Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα στη δυτική Πελοπόννησο μήκους 285 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να συνδεθούν με το τρένο τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο και Καλαμάτα) ώστε η περιοχή με επίκεντρο την Ολυμπία να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστικών επενδύσεων. Η γραμμή θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας - Πύργου και Κυπαρισσίας - Καλαμάτας, ενώ θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με Κόρινθο και Αθήνα αλλά και την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

enikonomia.gr