Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Παίζουν με τις λαϊκές οικογένειες

Μέχρι πρότινος, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητούσε 250 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδότηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Προχτές, με αφορμή την υπογραφή την Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος, ζήτησε 200 εκατομμύρια ευρώ. 
Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δίνει 175 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 9 λιγότερα σε σχέση με πέρσι.
Πολύ εύκολα προχωρά σε εκπτώσεις η ΚΕΔΕ, μόνο που πρόκειται για εκπτώσεις πάνω σε ένα βασικό δικαίωμα των παιδιών, αυτό της Προσχολικής Αγωγής. Την ίδια ώρα, «κάνει γαργάρα» το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τη φιλοξενία όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, αντίθετα δεκάδες χιλιάδες θα μείνουν εκτός.
 Η προκλητική στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της ΚΕΔΕ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ένα βασικό δικαίωμα και οι γονείς ήδη, πριν καν μπει για τα καλά το καλοκαίρι, ψάχνουν τρόπους για να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Να γιατί χρειάζεται οργανωμένος αγώνας, κινητοποίηση, διεκδίκηση, κόντρα στην κατάσταση που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, κόντρα στην πολιτική που δημιουργεί αυτή την κατάσταση και τους εκφραστές της.