Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας πήραν τα χρήματα τους για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες μετά από 6 χρόνια


Έξι χρόνια αγώνα και συνεχών πιέσεων, προς κάθε κατεύθυνση, χρειάστηκε να συμπληρώσουν οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας, για να πάρουν, επιτέλους, τα χρωστούμενα από ιατροφαρμακευτικές δαπάνες τους!
Μόλις τις τελευταίες ημέρες, ήρθαν τα χρήματα στους δικαιούχους κι αφού είχαν συμπληρωθεί χιλιάδες «χιλιόμετρα» πηγαινέλα, με έγγραφα και επαφές, με κάθε θεσμικό παράγοντα, που μπορούσε να βοηθήσει. Προτελευταία ενέργεια, με τον «Συνήγορο του Πολίτη» και τελευταία, με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Σαν «πανηγύρι» για όλους και κυρίως για τον πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος», που «πήρε πάνω του» το θέμα, από την πρώτη στιγμή.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η «περιπέτεια» άρχισε στις 22 Οκτωβρίου 2010, με το κλείσιμο του Γραφείου Πληρωμής Δαπανών Λάρισας από το ΤΑΠΟΤΕ. Πολλές δαπάνες ιατροφαρμακευτικές, ιατρικών υλικών, παρασκευασμάτων κλπ. Ασφαλισμένων, δεν πρόφθασαν να πληρωθούν, γιατί η ηλεκτρονική δικτύωση online του ΤΕΥΤΕΚΩ ήταν διαφορετική αυτής του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο μεταφέρθηκαν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ μετά την κατάργησή του. Ο ΕΟΠΥΥ για τις καθυστερούμενες αυτές δαπάνες δημιούργησε δύο τμήματα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Σαπφούς 3. Έτσι πολλές δαπάνες, αφού έμειναν απλήρωτες και περιπλανώμενες ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Κομοτηνή κλπ.) για πληκτρολόγηση και εισαγωγή στο σύστημα ΕΟΠΥΥ κατέληξαν το Σεπτέμβριο του 2013 στο Τμήμα Θεσσαλονίκης, όπου πληκτρολογήθηκαν και είναι έτοιμες προς πληρωμή. Παρά ταύτα ο ΕΟΠΥΥ τοποθέτησε τις δαπάνες αυτές εκτός συστήματος αναμένοντας από το Υπουργείο έγκριση ειδικής δαπάνης, με αποτέλεσμα δαπάνες ενός ή δύο μηνών να πληρώνονται και δαπάνες έξι (6) ετών περίπου να μένουν απλήρωτες. Αίσιο τέλος, αφού ο σύλλογος των συνταξιούχων, για χρόνια, έστειλε έγγραφα στους: Υπουργούς κ. κ. Λοβέρδο, Βρούτση, Βορίδη, Γεωργιάδη, Σταρτούλη, Κουρουμπλή, Ξανθό, Πουλάκη, διοικητές ΕΟΠΥΥ: Παπαγεωργόπουλο, Κοντό, Μπερσίμη, σε όλους τους βουλευτές της Λάρισας, της Θεσσαλίας και της Επιτροπής Θεσμών (Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλής επί θεμάτων υπουργών Εργασίας, Ασφάλισης και Υγείας) και τέλος κατέφυγαν στον συνήγορο του Πολίτη.
σιδηροδρομικα νεα