Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Αναδρομική η παρακράτηση φόρου και εισφοράς στις δηλώσεις

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ


Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016,και θα συμψηφισθούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών που θα διενεργηθεί  σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.


Γενικευμένη φοροληστεία σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκή κατανάλωση
Καρμανιόλα για το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα ο πολυνόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα
Με παραπέρα περικοπές στις καταβαλλόμενες αποδοχές θα βρεθούν αντιμέτωποι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εξέδωσε εγκύκλιο εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με βάση τις προαναφερόμενες μεταβολές, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016, δηλαδή από 27.5.2016 και μετά».
Να σημειωθεί ότι ο νόμος έχει και αναδρομική ισχύ και αφορά σε μισθούς και συντάξεις που καταβλήθηκαν από την 1/1/2016. Οπως διευκρινίζεται, οι αναδρομικοί φόροι (για εισοδήματα από 1/1 έως 27/5) θα υπολογιστούν και θα εισπραχτούν στο πλαίσιο της υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα γίνουν το 2017 για το σύνολο των φετινών εισοδημάτων.
Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Συνταξιούχος με εισόδημα από ένα ασφαλιστικό ταμείο στα 9.500 ευρώ το χρόνο (περίπου 792 ευρώ το μήνα). Η παρακράτηση του φόρου φτάνει στα 15,6 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος.
  • Συνταξιούχος με 9.050 ευρώ το χρόνο (754 ευρώ το μήνα) θα διαπιστώσει απώλειες 7,5 ευρώ για κάθε μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).
  • Εργαζόμενος - μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) με 9.500 ευρώ το χρόνο (678,5 ευρώ το μήνα) χωρίς προστατευόμενα παιδιά θα έχει απώλειες περίπου 13,4 ευρώ το μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).
  • Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με 1 προστατευόμενο παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο (714 ευρώ το μήνα) θα καταβάλει αυξημένη παρακράτηση στα 17,6 ευρώ το μήνα (από περίπου 7 ευρώ πέρυσι), που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 10,5 ευρώ το μήνα.