Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΤΑΙΠΕΔ Ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους οι εμπειρογνώμονες που κατηγορούνται για απιστία


Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που απολογήθηκαν σήμερα Παρασκευή στον Ανακριτή Διαφθοράς για υπόθεση αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου.
Πρόκειται για έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου την περίοδο 2013-2014 που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων τρεις αλλοδαποί, φέρονται να αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, οποιαδήποτε ποινική τους ευθύνη στην υπόθεση της αξιοποίησης των επίμαχων ακινήτων.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος. Οι δύο πρώτοι είναι επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο τρίτος είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.
Την κλήση σε απολογία εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υποστηρίζοντας ότι «για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει το δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».