Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Καταγγελία ΔΑΣ ΟΑΣΑ για την κατάργηση άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση

«ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ»

Κατάργηση άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση
Την παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ με την οποία καταργεί άρθρα από τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν σωματεία εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.
Η κυβέρνηση προσχηματικά ισχυρίζεται πως η κατάργηση άρθρων που αναφέρονται σε αποδοχές εργαζόμενων έγινε γιατί αυτές είτε προβλέπονται από την «κείμενη νομοθεσία» είτε θα κατοχυρωθούν με κυβερνητικές Υπουργικές Αποφάσεις, ή δεν έχουν λόγο ύπαρξης...


Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ σημειώνει ότι η ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό «βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, καταργεί τις ΣΣΕ (...) Σε αυτήν την κατεύθυνση, στις αστικές συγκοινωνίες με μία απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργού επιχειρεί η κυβέρνηση να αποδομήσει τη ΣΣΕ, καταργώντας άρθρα. Στην ουσία αφαιρεί δικαιώματα των εργαζομένων που προέκυπταν από διαπραγμάτευση στις ΣΣΕ τα προηγούμενα χρόνια.

Ηδη από τη σύμβαση του 2013 - 2014, με τις πλάτες των ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ - ΜΕΤΑ που ηγούνται στα σωματεία του χώρου, ο μισθός των εργαζομένων δεν είναι πλέον προϊόν διαπραγμάτευσης. Είναι μονομερής εφαρμογή της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στόχο έχουν να διαμορφώσουν πρόσφορο έδαφος για τους "επενδυτές", απαλλάσσοντας από διεκδικήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων τις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να προχωρήσουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση».

Η ΔΑΣ καλεί σε αγώνα για την υπεράσπιση και την υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, με διασφάλιση και διεύρυνση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για καθολικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μείωση των ωρών εργασίας, άμεσα 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση των διακεκομμένων βαρδιών. Αύξηση των ημερών αδείας σε ετήσια βάση.