Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων στη ΔΕΗ -Ξεπούλημα της ΔΕΠΑ

«Πετσοκόβονται» οι εκπτώσεις στα τιμολόγια για εργαζόμενους και συνταξιούχους - Το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας» εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο
Κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας στη ΔΕΗ, «μαχαίρι» στις εκπτώσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης για εργαζόμενους και συνταξιούχους, ξεπούλημα της ΔΕΠΑ και κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό Συμβούλιο.


Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα» που έχει κύριο και βασικό στόχο την ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. 

Το νομοσχέδιο έλαβε το “πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στη συνεδρίαση πως «η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως έγινε γνωστό, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 10 άξονες που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις και αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους που θεωρούνται εμπόδια από την αγορά και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο στοχεύει στον «την απελευθέρωση, περαιτέρω, της αγοράς ενέργειας, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Με τις ΑΠΕ να αποτελούν το νέο πεδίο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

Στο απόσπασμα η μονιμότητα

Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί γενικά η μονιμότητα στην εταιρεία μετά τη συνταξιοδότηση ή την απομάκρυνση εργαζομένων με εθελούσια έξοδο που επίσης προβλέπεται στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εθελούσια έξοδος στη ΔΕΗ θα γίνει με τις ίδιες προϋποθέσεις που είχαν γίνει το 2012 στον ΟΤΕ. Επιπλέον, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ προβλέπεται η κινητικότητα τους μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών. 

Για το λόγο αυτό καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και διευθυντών. Θα επιλέγονται πρόσωπα και εκτός ΔΕΗ και θα υπογράφουν συμβάσεις τριετούς διάρκειας. Για τους εργαζόμενους που είναι σε λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να κλείσουν προβλέπονται μετακινήσεις στο δημόσιο.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται απλά λόγος για μια «νέα διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ» στη ΔΕΗ και πως «περιγράφεται το πλαίσιο για την κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά».

Καταργούνται εκπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Καταργούνται οι εκπτώσεις στο τιμολόγιο για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, ενώ διευκολύνεται με κίνητρα η πρόσληψη στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

«Κομμάτια» η ΔΕΠΑ για να …αποκρατικοποιηθεί 

Επίσης, προωθείται ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η ΔΕΠΑ προβαίνει σε μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕ και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ, ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ».

Ουσιαστικά προβλέπεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Στη ΔΕΠΑ μετά το διαχωρισμό της σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων θα απολουθήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (το οποίο ελέγχει σήμερα το 65%) από τις δυο πρώτες.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα. Τόνισε δε, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς λειτουργική ενίσχυση. «Προωθείται η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW, επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων για υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και εισάγεται νέο πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός. 

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου.

ημεροδρομος