Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

 To άσπρο μαύρο

Για τον «πρώτο προϋπολογισμό χωρίς μέτρα λιτότητας» έκανε λόγο από το πρωτοσέλιδό της η κυβερνητική «Αυγή». Μόνο που η πραγματικότητα την διαψεύδει. Καταρχάς, κανένα από τα «μέτρα λιτότητας» που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε αφορούν τις συντάξεις είτε τους μισθούς είτε τα χαράτσια, δεν παίρνεται πίσω. Ολα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και να ματώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Δεύτερον, πάνω σε αυτά προστίθενται και νέα. 
Συγκεκριμένα, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις θα είναι το 2019 μειωμένο κατά 348 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι για τους ανέργους και αυτό μειωμένο κατά 63 εκατ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνεται κατά 935 εκατ. ευρώ, παρότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν για άλλη μια χρονιά να πληρώνουν το χαράτσι της «Εισφοράς Αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, ύψους 648 εκατ. ευρώ! 
Στον αντίποδα και εξαιτίας όλων αυτών των μέτρων, τα Ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα 910 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ 518 εκατ. ευρώ και συνολικά ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός 1,673 δισ. ευρώ. 
Πρόκειται για ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο, με επιπλέον επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Αυτά λένε οι αριθμοί που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την πραγματικότητα αναποδογυρισμένη.