Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ο ΟΣΕ βλέπει επιστροφή στις μεταφορές.


Ο ΟΣΕ μπορεί και θα πρέπει να εξετάσει το δικαίωμα που του παρέχει το 4οΣιδηροδρομικό Πακέτο για επιστροφή στις μεταφορές σαν πάροχος υπηρεσιών, υποστήριξε με δηλώσεις του στο GrTimes.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Κακουλάκης, προσθέτοντας ότι σύντομα, μέσα στο Δεκέμβριο, πρόκειται να δημοσιευτεί και η διακήρυξη για την εκμετάλλευση του Θριασίου ΙΙ.

«Στο τελευταίο, 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο με το οποίο θα εναρμονισθεί ως το Δεκέμβριο η ελληνική νομοθεσία, είναι πλέον σαφές ότι μπορεί και ο διαχειριστής υποδομής λειτουργώντας όμως ως μία κάθετη επιχείρηση, να ασκεί μεταφορικό έργο, είτε δημιουργώντας μία εταιρεία, είτε συμμετέχοντας σε άλλη εταιρεία.


«Θα μπορούσε θεωρητικώς, αν και αυτό είναι αρκετά θεωρητικό, ο ΟΣΕ να συγχωνευτεί με μία άλλη σιδηροδρομική επιχείρηση, με τον Οργανισμό να συνεχίσει να είναι ο διαχειριστής υποδομής και η σιδηροδρομική επιχείρηση να εκτελεί το μεταφορικό έργο. Ή θα μπορούσε αντίστοιχα ο ΟΣΕ να δημιουργήσει μία σιδηροδρομική επιχείρηση, μία άλλη εταιρεία, την οποία και θα έλεγχε.

«Αυτά προβλέπει το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο και αφού μας δίνει αυτή τη δυνατότητα δεν μπορούμε να την απεμπολήσουμε. Δεν λέμε ότι θα ξεκινήσουμε μία τέτοια προσπάθεια αύριο, αλλά μας δίνεται ένα δικαίωμα, μία δυνατότητα που τη θέλουμε».

Ωστόσο, όπως αναγνώρισε ο κ. Κακουλάκης, η λειτουργία του ΟΣΕ ως μία κάθετη επιχείρηση «σκοντάφτει» στις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν το 2010 με τον «τεμαχισμό» του Οργανισμού σε ανεξάρτητες εταιρείες, που κατέληξε στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ιταλικό όμιλο FSI και στην συνέχεια στην πώληση της ΕΕΣΣΤΥ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019 (σ.σ. έχει υπογραφεί με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία μεταβίβασης μετοχών).

Θριάσιο ΙΙ: Το Δεκέμβριο η διακήρυξη

Το μεγάλο όμως project που ενδιαφέρει τον ΟΣΕ, αφορά το Θριάσιο ΙΙ, ένα project το οποίο πιστεύεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών παικτών του κλάδου των εμπορευτικών μεταφορών και logistics καθώς όπως υποστηρίζεται από γνωρίζοντες, «όποιοι θέλουν να παίξουν σοβαρά στις μεταφορές, θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ, πιθανότατα και η Cosco».

«Ο ΟΣΕ έχει πλέον αναλάβει την αποκλειστική αρμιοδιότητα για την εκμετάλλευση του Θριασίου ΙΙ, την οποία δεν είχε ουσιαστικά παρότι ήταν ιδιοκτήτης, συνεπεία των αλλαγών που επέφερε ο ν.3892/2010.

«Πλέον», εξήγησε ο κ. Κακουλάκης, «επανακτά ο ΟΣΕ την εκμετάλλευση. Το αρμόδιο Υπουργείο είναι αυτό που θα καθορίσει τους όρους του διαγωνισμού. Περιμένουμε να δούμε σε τι μοντέλο εκμετάλλευσης θα πάμε. Προφανώς θα είναι ένα μοντέλο συνεκμετάλλευσης με ιδιώτη, σύμφωνα και με την υποχρέωση που έχει αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, ένα ΣΔΙΤ μάλλον στο οποίο θα έχει συμμετοχή και ο ΟΣΕ. Τώρα εξετάζεται το χρηματοοικονομικό μοντέλο οπότε και θα δούμε ποιοι θα είναι οι όροι της διακήρυξης».

Η διακήρυξη για το Θριάσιο ΙΙ θα βγει άμεσα, μέσα στο Δεκέμβριο. Το μοντέλο της συνεκμετάλλευσης είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό επεξεργασμένο. Υπάρχει οικονομική μελέτη για την ανάπτυξη του Θριασίου ΙΙ το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που λείπει είναι η μορφή της εκμετάλλευσης και η νομική της αποτύπωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΕ η συνεκμετάλλευση που θα προταθεί, θα έχει ως βάση τα εξής: Μη παραχώρηση της έκτασης, θα παραχωρηθεί μόνο το δικαίωμα χρήσης. Ο ΟΣΕ θα κρατήσει οπωσδήποτε τη σιδηροδρομική εκμετάλλευση π.χ. ότι έχει να κάνει με τέλη, εκτός διαγωνισμού και εφ’ όσον θα συμμετάσχει στο σχήμα θα έχει μερίδιο με ποσοστό όπως αυτό αποτιμηθεί καθώς είναι πλέον αρμόδιος για τη διαχείριση και αξιοποίηση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και του σταθμού διαλογής στο Θριάσιο.

Διευκρινίζεται ότι το Θριάσιο ΙΙ ή αλλιώς Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και του Σταθμός Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), ΕΣΣΣΔΙ, είναι διαφορετικό από το Θριάσιο Ι, το οποίο παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

Πρόκειται για τα 1.450 περίπου στρέμματα που βρίσκονται δίπλα στα 588 στρέμματα του Θριασίου Ι. Σε αυτή την πολύ μεγάλη έκταση υπάρχει σιδηροδρομική υποδομή που με ηλεκτροκίνηση συνδέεται με το εθνικό δίκτυο, κάποια κτιριακή υποδομή, container terminal, ενώ το ΕΣΣΣΔΙ βρίσκεται κοντά σε μεγάλα οδικά δίκτυα ( Ολυμπία Οδός, Αττική Οδός και Νέα Οδός).

Να σημειωθεί ότι στο Θριάσιο Πεδίο βρίσκονται και οι αποθήκες Κ1 και Κ2 τις οποίες έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εάν μέχρι τέλους του έτους, ενεργοποιήσει τη σχετική σύμβαση.

grtimes.gr