Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Υπαίθριο Μουσείο ΟΣΕ; Εφτασεεεε…



-ΤΟ ΚΑΦΕ «MIKEL» ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 
-ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΔΡΕΖΙΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΛΛΩΠΙΖΕΤΑΙ
Τα τελευταία χρόνια ο χώρος παραπλεύρως του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ανάμεσα στις γραμμές και την οδό Παλαιολόγου, έγινε πολλές φορές αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Πρόκειται για χώρο τον οποίο σύλλογοι που σχετίζονται με τον Σιδηρόδρομο ήθελαν να τον μετατρέψουν σε ένα υπαίθριο Μουσείο του ΟΣΕ.


Η αρχή έγινε με τη μεταφορά κάποιων δρεζινών και μίας ατμάμαξας πριν μερικά χρόνια. Όμως η συνέχεια δεν ήταν όπως την περίμεναν οι περισσότεροι. Το σημείο παραμελήθηκε και τα χόρτα μετατράπηκαν σε πυκνή βλάστηση που έπνιξε τα εκθέματα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι σταμάτησε να λειτουργεί το «καφέ» του Σταθμού, αλλά και ότι ο φωτισμός ελαχιστοποιήθηκε, η περιοχή άλλαξε δραματικά. Αδέσποτα τετράποδα αλλά και χρήστες ναρκωτικών ουσιών μετέτρεψαν τον χώρο σε στέκι, όπως κατήγγειλλαν ανά διαστήματα περίοικοι.

«Τώρα όμως όλα θα αλλάξουν. Ήδη ξεκίνησαν οι ενέργειες», μας λέει ο κ. Γιάννης Μάνθος που είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας και του ζητάμε να μας εξηγήσει τι εννοεί.


«Εμείς προσπαθούσαμε ως σύλλογος να βρούμε μια λύση για την αξιοποίηση του χώρου. Την ίδια ώρα το καφέ «Mikel» κάνει ετοιμασίες για να ανοίξει το νέο του κατάστημα στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης. Όταν τους πλησιάσαμε, τους εκφράσαμε την ανησυχία μας και αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον. Πήραν, λοιπόν, την απόφαση να καλλωπίσουν τον χώρο, να μεταφέρουν τις δρεζίνες που είχαμε στις αποθήκες μας, να τις φτιάξουν αλλά και να τις συντηρούν, έτσι ώστε να αποτελούν εκθέματα ενός κατά κάποιον τρόπο υπαίθριου Μουσείου ΟΣΕ».

Οι δρεζίνες ήδη μεταφέρθηκαν στο σημείο από την Τετάρτη ενώ έχει ξεκινήσει και ο καθαρισμός του συγκεκριμένου χώρου. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως σε λίγο διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί και το «καφέ» στον Σταθμό (κάτι που έλειπε εδώ και καιρό) θα αλλάξει αρκετά την εικόνα της μιας πλευράς του πολυσύχναστου Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Οι δρεζίνες βρίσκονταν στις αποθήκες. Με έκθεσή τους, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μάνθος, ζήτησαν από τον ΟΣΕ να τους τις παραχωρήσει. Ο ΟΣΕ το έκανε αλλά από τότε μέχρι και σήμερα δεν μπόρεσαν λόγω δυσκολιών να τις αξιοποιήσουν όπως θα ήθελαν.

«Από χώρος μόλυνσης μετατρέπεται σε έναν χώρο στολίδι για την πόλη» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Πολυμέρου που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» ενώ προσθέτει πως «Οι δρεζίνες αυτές κάποτε μαζεύτηκαν για να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Δρεζινών στα Τέμπη. Κάτι τέτοιο όμως δεν επετράπη και έτσι έμειναν εδώ. Ευκαιρία να πάρουν ξανά ζωή και γιατί όχι ακόμα και σχολεία να έρχονται να βλέπουν τον χώρο» υπογραμμίζει, έχοντας δίπλα του και εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων του Σιδηρόδρομου.

Το επόμενο βήμα, όπως τονίζουν όλοι, ας είναι η επισκευή του πεζοδρομίου της οδού Παλαιολόγου, ακριβώς μπροστά από τον χώρο δηλαδή. Έχει γραφτεί πολλάκις σχετικά με την κατάστασή του. Ίσως τώρα να είναι η ευκαιρία…

eleftheria.gr