Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

31 εκατ ευρώ για το ξεπούλημα του Θριασίου

(σχόλιο ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ :είμαστε αντίθετοι στην πώληση της δημόσιας περιουσίας και δεν αποτελεί το τίμημα κριτήριο για την στάση μας.Είτε 30 εκατ είτε 30 δις παραμένουμε αντίθετοι στην εκποίηση της περιουσίας του λαού.Το άρθρο όμως φανερώνει την διάθεση της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για ξεπούλημα όσο-όσο )


Χαμηλότερα οικονομικά ανταλλάγματα για το Δημόσιο, προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης που κατατέθηκε στη Βουλή για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στοΘριάσιο πεδίο, συγκριτικά με προηγούμενες προκηρύξεις για τον ίδιο διαγωνισμό.
Σε περίπου μια ώρα θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σκάνδαλο ενώ κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι όλα έχουν γίνει απολύτως σωστά αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με τον τελευταίο διαγωνισμό, το εγγυημένο τίμημα της παραχώρησης για το Δημόσιο ανέρχεται σε 31 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το εφάπαξ αντάλλαγμα είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, με τα υπόλοιπα να προκύπτουν από την ελάχιστη ετήσια πληρωμή ύψους 350.000 ευρώ για το σύνολο των 60 ετών της παραχώρησης.
Σε παλαιότερο διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2006 κι ολοκληρώθηκε το 2009, δεσμευτική προσφορά υπέβαλε το σχήμα που αποτελείτο από τις Ελλάκτωρ Α.Ε. – Άκτωρ Α.Τ.Ε. – Goldair – Τeotec Α.Ε. – Hellenic Logistics Transport Α.Ε. Τότε δεν προβλεπόταν εφάπαξ τίμημα, αλλά ετήσιο αντάλλαγμα το οποίο ανερχόταν σε 1.400.963 ευρώ για το πρώτο έτος της περιόδου παραχώρησης, αυξημένο κατά 30% μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου κατασκευής (Τ1) η οποία είχε διάρκεια 1,5 έτος.
Η αύξηση στο εγγυημένο αντάλλαγμα ανερχόταν σε 50% μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης περιόδου κατασκευής (Τ2) που οριζόταν σε 2,5 έτη. Για τα υπόλοιπα 26 χρόνια έως τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης που ήταν συνολικά 30 έτη, το αντάλλαγμα παρέμενε αμετάβλητο.
Το συνολικό τίμημα για το Δημόσιο σε ονομαστική αξία ανερχόταν σε ποσό άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ο παραχωρησιούχος δεσμευόταν να μεταβιβάσει στο δημόσιο το 15% των μέτοχων του σχήματος. Η σύμβαση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ καθώς ο επενδυτής αποσύρθηκε.
Ακολούθησαν δύο διαγωνισμοί, ένας άγονος κι ένας άκυρος, μέχρι τον Ιούνιο του 2015 όταν η ΓΑΙΑΟΣΕ, στην οποία ανήκει η έκταση, ετοίμασε νέα προκήρυξη διαγωνισμού.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, το εγγυημένο αντάλλαγμα του Δημοσίου, που περιγράφεται στο άρθρο 20.4.4, είχε οριστεί σε 500.000 ευρώ σε τιμές 1/1/2011, για κάθε ένα από τα 12 πρώτα χρόνια της παραχώρησης, η οποία ανερχόταν σε συνολικά 50 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 38 έτη το ετήσιο αντάλλαγμα ανερχόταν σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ως εκ τούτου, το συνολικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια ευρώ, αρκετά εκατομμύρια περισσότερα από την σύμβαση που κατατέθηκε στη Βουλή πριν λίγες ημέρες. 
Η προκήρυξη του Ιουνίου του 2015 ωστόσο, τροποποιήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ, ένα χρόνο αργότερα, το 2016.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία ο Γιάννης Μανιάτης από το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στη Βουλή, η περίοδος παραχώρησης αυξήθηκε από 50 σε 60 έτη, ενώ ορίστηκε εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε αναπροσαρμογή της ενδιάμεσης εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης σε 20 εκατομμύρια ευρώ από 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Αθανάσιο Σχίζα να δημοσιεύσει τα τεύχη του διαγωνισμού «οριστικοποιώντας τυχόν αλλαγές προς όφελος της εταιρείας, χωρίς να αλλοιώνουν την ουσία των ανωτέρω βασικών όρων». 
Ωστόσο, η σύμβαση παραχώρησης που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ενδιάμεση εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και ίδιο εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα. Βουλευτές της αντιπολίτευσης τονίζουν μάλιστα πως ο Χρήστος Σπίρτζης αύξησε το συντελεστή δόμησης του ακινήτου στο Θριάσιο, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης σε 1,65, από 0,4 που προέβλεπε η προκήρυξη.
Με το νέο συντελεστή το ακίνητο στο Θριάσιο, σύμφωνα με φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση, έγινε ελκυστικότερο για επενδυτές, καθώς αυξήθηκε η αξία του. Ωστόσο, η αύξηση της αξίας του ακινήτου συνέβη αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός. Ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε πως η αύξηση του συντελεστή δόμησης δεν αλλάζει το συνολικό μέγεθος των αποθηκών που πρόκειται να κατασκευαστούν στο Θριάσιο, καθώς αυτό θα παραμείνει σε περίπου 235.000 τ.μ..
Κι εδώ ωστόσο προκύπτουν εύλογα ερωτήματα δεδομένου πως η σύμβαση προβλέπει πως «ο παραχωρησιούχος δικαιούται να ανεγείρει με μέριμνα και δαπάνες του, πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις, εφόσον κατά τη διάρκεια παραχώρησης ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι δόμησης από αυτούς που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής της προσφοράς». 
Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχε ένα μόλις σχήμα, που αποτελείται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 65%-35% από την Τράπεζα Πειραιώς και το Δημόσιο αντίστοιχα, και την Goldair. 
economistas.gr