Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018

Στο σφυρί..... με άλλοθι

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι θα υπάρξουν άμεσα νέοι περιορισμοί ακόμα και αυτής της στοιχειώδους προστασίας που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη σε καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου το σπίτι τους να μη βγει «στο σφυρί». Οπως ακούγεται, οι τράπεζες ζητάνε να κατέβει στις 100.000 το όριο της αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται στο εξής, κι επομένως χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που το σπίτι τους αξίζει έστω κι ένα ευρώ παραπάνω, θα βρεθούν άμεσα εκτεθειμένες στους εκβιασμούς των τραπεζών για κατασχέσεις. 
Στόχος είναι οι τράπεζες να ξεφορτωθούν ταχύτερα τα «κόκκινα» δάνεια με την πώλησή τους στα «funds» ή/και με πλειστηριασμούς. Αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχει καμιά προστασία των δανειοληπτών, που για τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση ισοδυναμεί με εμπόδιο στον σχεδιασμό τους.
Αλλωστε, το άλλοθι για την άρση και των τελευταίων περιορισμών οικοδομείται βήμα - βήμα, στη σκιά των αναταράξεων που υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές πριν από μερικές βδομάδες στο χρηματιστήριο, που έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, αν δεν μειωθεί ταχύτερα η έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια.
 Το ψευτοδίλημμα που προβάλλουν στο λαό είναι το εξής: «Είτε δέχεστε να βγουν μαζικά στο σφυρί λαϊκές κατοικίες, είτε θα σας τα πάρω με τη δήμευση των όποιων καταθέσεων υπάρχουν, σε συνδυασμό με ένα ακόμα γενναίο πακέτο στήριξης των τραπεζών από το κράτος, που πάλι θα πληρωθεί από τις δικές σας τσέπες». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επομένως ότι στη «μεταμνημονιακή» εποχή, μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζονται και οι γνωστοί ...μνημονιακοί εκβιασμοί.