Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Κ. Καλλίνικος, Goldair: Εάν σπάσει ο διαγωνισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σίγουρα θα μας ενδιέφερε


«Εάν το ΤΑΙΠΕΔ αλλάξει το πλάνο ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τη διαχώριση του επιβατικού και εμπορευματικού έργου, σίγουρα θα μας ενδιέφερε. Έτσι όπως έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν μας ενδιαφέρει».
Τα ανωτέρω ανέφερε, σε συνέντευξη στο metaforespress.gr, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου της Goldair, Kαλλίνικος Καλλίνικος.Αναφορικά με την Rail Cargo Logistics Goldair, υποστηρίζει ότι η εταιρεία θα τροχοδρομεί στις αρχές του 2017. Οι επενδύσεις, σε πρώτη φάση, θα ανέλθουν στα 12 – 14 εκατ.

Παράλληλα, ο κ. Καλλίνικος υπογραμμίζει ότι οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι μονάχα στην Ελλάδα μετέχουν σε κοινοπραξία, καθώς στις υπόλοιπες 16 χώρες, όπου διαθέτουν σιδηροδρομική άδεια, δραστηριοποιούνται αυτόνομα.   
Παράλληλα, ο κ. Καλλίνικος εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανάπτυξη των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, εάν και για το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο εκφράζει ενστάσεις για τη μη κατάτμηση της έκτασης σε 2 – 3 τμήματα.
Συνέντευξη στον Φώτη Φωτεινό
-Έλαβε σιδηροδρομική άδεια η Rail Cargo Logistics Goldair; Πότε θα λειτουργήσει;
-Η Rail Cargo Logistics Goldair αποτελεί κοινοπραξία του ομίλου της Goldair και της κρατικής αυστριακής εταιρείας σιδηροδρόμων Rail Cargo Logistics Austria.

Η εταιρεία έλαβε σιδηροδρομική άδεια, τώρα απομένουν οι διαδικασίες για την πιστοποίηση τροχαίου υλικού και μηχανοδηγών. 
Η ΡΑΣ επέδειξε ώριμη συμπεριφορά, 9 μήνες προετοιμαζόταν ο σχετικός φάκελος.
Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 18 - 20 μηχανοδηγοί και λοιπό προσωπικό (τεχνικοί, προϊστάμενοι κυκλοφορίας), όχι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά από την ελεύθερη αγορά.
Η εταιρεία κινείται για την προμήθεια τροχαίου υλικού, το οποίο περιλαμβάνει 2 ηλεκτράμαξες και 2 ντιζελάμαξες, οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο από το Ικόνιο, έως τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Η βασική δραστηριοποίηση της Rail Cargo Logistics Austria, το πρώτο διάστημα, θα είναι από την Θεσσαλονίκη προς της Ειδομένη και αργότερα, θα «κατέβουμε» στο Ικόνιο, ανάλογα με την εξέλιξη της εμπορευματικής κίνησης. 
Την 1/1/2017 εκτιμάται ότι θα τροχοδρομεί η εταιρεία, ίσως και νωρίτερα, διότι προχωρά εύρυθμα η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Συνολικά, η κοινοπραξίαθα επενδύσει περί τα 12 – 14 εκατ., σε πρώτη φάση.  
-Πως πείστηκαν οι Αυστριακοί να επενδύσουν, δεδομένου ότι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξαιτίας των επιδόσεων της Express Interfracht;
-Ήταν δύσκολο να καταφέρουμε να πείσουμε τους Αυστριακούς να επενδύσουν, την περίοδο που ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν από την χώρα.
Το 2010 έγιναν οι πρώτες επαφές, το 2013 πάρθηκε η απόφαση και τους πείσαμε να προχωρήσουν, τόσο εξαιτίας του καλού ονόματος της Goldair, όσο και των ευοίωνων προοπτικών του ελληνικού σιδηροδρόμου.  

Μόνο στην Ελλάδα, οι Αυστριακοί μετέχουν σε κοινοπραξία. Στις υπόλοιπες 16 χώρες, που δραστηριοποιούνται, έχουν τη δική τους άδεια κατά 100%. 
Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα θα είναι η χρησιμοποίηση 1 μόνο μηχανής από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλάζοντας μόνο τους μηχανοδηγούς στα σύνορα.
-Ενδιαφέρεστε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Θα συμμετάσχετε στο διαγωνισμό;
-Όπως προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που δεν μας ενδιαφέρει είναι το επιβατικό κομμάτι, δεν έχουμε εξειδίκευση σε αυτό, αλλά και οι συνεταίροι μας, οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι δεν ήθελαν ανάμιξη με το επιβατικό έργο.
Εάν το ΤΑΙΠΕΔ αλλάξει το πλάνο ιδιωτικοποίησης, με τη διαχώριση του επιβατικού και του εμπορευματικού έργου, σίγουρα θα μας ενδιέφερε.
-Σε περίπτωση που κάποια μεγάλη εταιρεία ενδιαφερθεί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Rail Cargo Logistics Goldair θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί της;
Επίσης, εάν κάποια μεγάλη εταιρεία εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τίθεται σε αμφισβήτηση το επιχειρηματικό σας πλάνο;  
-Δεν έχουμε ανάγκη τρίτων για να εξαγοράσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν έχουμε ανάγκη να μπούμε σε κάποιο σχήμα. Δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έτσι όπως προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός.
Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι εργαζόμενοι, με την εξειδίκευσή τους.

Τώρα, το business plan της Rail Cargo Logistics Goldair βασίζεται στο δικό μας πελατολόγιο.
Η Goldair έχει μεγάλο πελατολόγιο, διακινώντας εμπορεύματα από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη και αντιστρόφως. 
-Θα αυξηθεί το εμπορευματικό σιδηροδρομικό έργο; Θα αποκτήσετε και νέους ανταγωνιστές;
-Νομοτελειακά το εμπορευματικό έργο θα αυξηθεί, εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα έχει τη δυναμική να καταστεί πύλη εισόδου των εμπορευμάτων της Ασίας στην Ευρώπη.
Δυστυχώς, η χωρητικότητα του δικτύου είναι μικρή, το δίκτυο πρέπει να ηλεκτροκινηθεί. Άλλωστε, επιδίωξη της ΕΕ αποτελεί η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.
Σίγουρα θα έρθουν κι άλλοι, εάν μεγαλώσει το έργο, εάν η Ελλάδα επιδείξει σημάδια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.  
-Στο Θριάσιο θα συμμετάσχετε;
-Είναι λάθος που η ΓΑΙΑΟΣΕ προκήρυξε έτσι το Θριάσιο, δηλαδή μονομιάς και τα 600 στρέμματα σε 1 ανάδοχο. Θα έπρεπε να υιοθετηθεί το παλαιότερο μοντέλο, δηλαδή η κατάτμηση σε 2 – 3 κομμάτια.

Δεν ξέρουμε ακόμη, εάν θα συμμετάσχουμε σε κοινοπρακτικό σχήμα για τη διεκδίκησή του. Αλλά κι εάν δεν κατέβουμε, εμείς, οι εταιρείες logistics θα αποτελέσουμε τους πελάτες του Θριασίου.
Όποιος κι εάν ανακηρυχθεί ανάδοχος, οφείλει να λειτουργεί ένα «ανοιχτό» Θριάσιο, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις.
-Συμμετέχετε στην Εθνική Επιτροπή Logistics. Aποτελεί θετικό σημάδι για τον κλάδο η σύσταση της επιτροπής;  
-Η σύσταση της επιτροπής πρόκειται να συμβάλει στην ενεργοποίηση του νόμου για τα logistics.
Εκκρεμούν κάποιες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (π.χ. διαχείριση αποθηκών, μηχανήματα έργου), ώστε ο νόμος να αρχίσει να εφαρμόζεται.
Τα logistics είναι ένας από τους κλάδους που μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία.   
-Γενικότερα, ο εφετινός χρόνος θα είναι καλύτερος από τον περσινό;
-Σίγουρα, δεν θα είναι χειρότερος. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  ομαλοποιεί την κατάσταση στην αγορά, εάν και οι τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν περισσότερο τις ΜμΕ, που έχουν προβλήματα ρευστότητας.
Αντίστοιχα, και το κράτος θα χρειαστεί να αποπληρώνει ταχύτερα τις οφειλές προς τους ιδιώτες. Θεωρώ ότι θα καλυφθεί ο χαμένος χρόνος του 2015, εάν συνδυαστεί και με μια καλή τουριστική περίοδο.