Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Ζητά μειώσεις συντάξεων γιατί «υπερ-προστατεύουμε» τους συνταξιούχους!

Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και του εφάπαξ ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για να μην καθυστερήσει άλλο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Μιλώντας στη Βουλή στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική, συνέστησε ευθέως στην κυβέρνηση να κόψει κι άλλο τις συντάξεις. Όπως υποστήριξε, υπάρχει περιθώριο περικοπών γιατί η Ελλάδα πληρώνει τις υψηλότερες συντάξεις στον ΟΟΣΑ και γιατί, όπως, είπε
«στην Ελλάδα υπερ-προστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας». Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, οι κατά 12 φορές μειωμένες συντάξεις είναι υπερ-προστατεύτισμες και από τα ποσά αναξιοπρέπειας που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι πρέπει να δοθούν μερικά ψίχουλα σε άνεργους και φτωχές οικογένειες, ανακυκλώνοντας την φτώχεια μεταξύ φτωχού και φτωχότερου.
Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τον εαυτό του λέγοντας ότι πρέπει να μην καθυστερήσει άλλο η πρώτη αξιολόγηση και συνεπώς γρήγορα να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Ανέφερε πως το 2016 θα υπάρξει ανάπτυξη, εάν ο λαός αποδεχθεί τα μέτρα σφαγής του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προϋπόθεση είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ενδεχόμενη αποτυχία ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά».
Ανάφερε πως πρέπει να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική με σκοπό την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Φιλικό περιβάλλον» για την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων μέσω της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, φτηνή και τζάμπα εργασίας μέσω προγραμμάτων για τις αποκαλούμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το κρατικό χρέος στόχος είναι η εξοικονόμησε πόρων που θα κατευθυνθούν σε επεν