Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η φοροεπιδρομή

Μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς με αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 10%
Η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 8% στο 10%, με σκοπό να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση είναι της ελληνικής κυβέρνησης και βασίζεται στη μνημονιακή υποχρέωση για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος και πιθανά να υπολογίζεται ανάλογα με τα κλιμάκια που ισχύουν για τη φορολογία εισοδήματος.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την Πέμπτη το πρωί και απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Συζητάμε όλα τα μέτρα για να υπάρξει αύξηση πλεονάσματος στο 3,5% το 2018», είπε συγκεκριμένα, αλλά διέψευσε ότι η αύξηση της έκτακτης εισφοράς θα έχει αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2015.
Και η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - κουαρτέτου φέρνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και συνέχιση της φοροεπιδρομής.
Μειωμένα τα φορολογικά έσοδα
Κατά 610 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα του 2015 σε σχέση με το 2014 και από 44,2 δισ. ευρώ το 2014 διαμορφώθηκαν στα 43,1 δισ. ευρώ πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός και η εμφάνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων στηρίχτηκαν στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται από το 2015 (διόγκωση ΦΠΑ κ.ά.), με τα οποία αντισταθμίστηκαν οι «απώλειες» από τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των λαϊκών εισοδημάτων και του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, επί των οποίων υπολογίζονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι και τα άλλα χαράτσια.