Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

ΣΟΚ και δέος στις συντάξεις: Τσεκούρι πάνω από τα 1.000 ευρώ – Τριπλή μείωση για όλους.

- Το δίχτυ προστασίας μπαίνει στα 1.000 ευρώ, από εκεί και πάνω έρχονται περικοπές
- Στα 2.000 ευρώ η υψηλότεροι σύνταξη, 2.300 το όριο για πολυσυνταξιούχους
- Ως και 20% οι μειώσεις στις επικουρικές, χάνουν ως και 47% οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από το μέρισμα

Τρεις κόφτες φαίνεται ότι μπαίνουν από το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα ποσά που απαιτούν οι δανειστές από τις συντάξεις. Έτσι σε ό,τι αφορά στην πλειοψηφία των συνταξιούχων μπαίνει πλαφόν στα 1.000 ευρώ στις συντάξεις (το ποσό αφορά μαζί την κύρια και την επικουρική). Το πλαφόν αυτό μπαίνει ως το όριο κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξουν περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι για συνταξιούχους που παίρνουν έστω και ένα ευρώ πάνω από τα 1.000 (κύρια και επικουρική μαζί) θα έρθουν μειώσεις.
Το δεύτερο πλαφόν που μπαίνει και φέρνει μειώσεις είναι στα 2.000 ευρώ και αφορά στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα το αντίστοιχο πλαφόν είναι στα 2.300 ευρώ και κάπως έτσι μιλάμε για σημαντική μείωση. Οι υψηλές συντάξεις ωστόσο είναι λίγες και έτσι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μικρό.
Έτσι μπαίνει ένα τρίτο πλαφόν και αυτό αφορά σε όσους παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις και εδώ η μείωση μπορεί να είναι δραστική και να φτάσει στα 2.300 ευρώ.
Την ίδια ώρα ωστόσο τα σενάρια για την εθνική σύνταξη, το κατώτατο όριο ασφάλισης αλλά και τις περικοπές στις επικουρικές και το μέρισμα του Δημοσίου δίνουν και παίρνουν.
Το νέο σενάριο στη διαπραγμάτευση λέει ότι εξετάζεται ακόμη και κατώτατη εθνική σύνταξη στα 250 ευρώ η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας με το οποίο αποχωρεί ο κάθε ασφαλισμένος, αλλά και σύνδεση του ποσού με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα και για να μην υπάρξει αύξηση του ορίου από τα 15 στα 20 έτη ασφάλισης εξετάζεται η μείωση της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν από 15 ως 20 έτη ασφάλισης.
Σε ότι αφορά τις επικουρικές οι μειώσεις από τα 170 ευρώ το μήνα και πάνω θα είναι κλιμακωτές και θα ξεκινούν από 8% για να φτάσουν ως και το 20%, ενώ στο μέρισμα των Δημοσίων Υπαλλήλων οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν ως και το 47%.


Πηγή: newsit.gr