Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κόκκινα δάνεια: νέες αντιλαικές ρυθμίσεις στον ορίζοντα

«Η καλύτερη εγγύηση» για το κεφάλαιο είναι η εφαρμογή του αντιλαϊκού μνημονίου, επιβεβαιώνει η Ντ. Νουί (φωτό: ΑΡ)ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΚΤ
«Να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές» για τα «κόκκινα» δάνεια
«Η καλύτερη εγγύηση» για το κεφάλαιο είναι η εφαρμογή του αντιλαϊκού μνημονίου, επιβεβαιώνει η Ντ. Νουί
Στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων εστιάζει, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά» και στον απόηχο της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα και των επαφών που πραγματοποίησε με κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη την περασμένη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «λόγω του μεγέθους του προβλήματος, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές».
«Ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των ισολογισμών των τραπεζών. Μερικά άλλα θα μπορούσαν να πωληθούν. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, καθώς έχουμε ποικίλες περιπτώσεις δανείων, όπως δάνεια σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή δάνεια σε ιδιώτες» επισημαίνει.
Μπαίνοντας στο «ψητό» της όλης υπόθεσης, τη στήριξη δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης, προσθέτει: «Το νομικό και δικαστικό πλαίσιο πρέπει όντως να προσαρμοστεί, ούτως ώστε οι τράπεζες να διευκολυνθούν στο έργο τους, που είναι να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη».
Συνολικότερα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και τα σενάρια για νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, η Ντ. Νουί ναι μεν δηλώνει ότι «τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων», ωστόσο σπεύδει να προσθέσει πως «η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Στην ίδια συνέντευξη, η επικεφαλής του SSM δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα φετινά πανευρωπαϊκά «stress test», εξηγώντας ότι η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε σε αυτές από την ΕΚΤ το 2015 «ήταν στην πραγματικότητα ακόμη αυστηρότερη από ένα αμιγές stress test».
Αναφορικά, τέλος, με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η Ντ. Νουί επανήλθε στην ανάγκη υλοποίησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, επισημαίνοντας: «Το ELA (παρότι έχει μειωθεί) εξακολουθεί να αποτελεί για αυτές μια σημαντική και ακριβή πηγή χρηματοδότησης που μπορεί να μειωθεί με την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση της πρόσβασης των τραπεζών σε χρηματοδότηση μέσω των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι επομένως απαραίτητη».