Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Eνημέρωση για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον όμιλο ΟΣΕ.Μειώσεις σοκ

Παρά το αίτημα μας για επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ένταξη στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στον όμιλο ΟΣΕ διαπιστώσαμε μια..εκκωφαντική σιωπή..
Έτσι λοιπόν σήμερα προχωρήσαμε μόνοι μας  σε συγκέντρωση πληροφοριών για το τι ειπώθηκε στην συνάντηση των υπηρεσιακών στελεχών με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το ΓΛΚ στην συνάντηση ήταν από σκληρό εως ..επιθετικό. Για άλλη μια φορά παίζει τον ρόλο της τρόικας εσωτερικού και της εφαρμογής της σκληρής  κυβερνητικής πολιτικής.Ερμηνέυει τον νόμο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο όπως αυτό νομίζει και επιδιώκει  την  ένταξη στου προσωπικού στις νέες μισθολογικές  διατάξεις  με το σκληρότερο σενάριο..

ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ 25% ... σύμφωνα με  το ΓΛΚ
Το  ΓΛΚ θεωρεί οτι καλώς έγινε η δεύτερη μείωση του 25% και δεν συντρέχει κανένας λόγος επιστροφής του στους εργαζόμενους. Απευθυνόμενο προς τις εταιρείες τους  ζητά να καταρτιστεί η υπερασπιστική γραμμή  τους  έναντι των αγωγων των εργαζομένων  για την διπλή μείωση του 25 %  σύμφωνα με την δική του άποψη.
Τι λέει το ΓΛΚ; 
Οτι ο νόμος και η ερμηνευτική εγκύκλιος ενισχύουν τα επιχειρήματα του δηλαδή οτι καλώς κόπηκε το 25% και αυτός είναι ο λόγος που μπήκε το αρθρο 31 στο νόμο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο..!!!
Η άποψη του νομικού γραφείου του κου Παπαδημητρίου  είναι  οτι ο νόμος και η ερμηνευτική εγκύκλιος  είναι ευνοούν   τις διεκδικήσεις των εργαζομένων  αλλά από οτι φαίνεται κάτι τετοιο δεν το συμμερίζεται το ΓΛΚ και ζηταει και απο τα δικαστήρια να ληφθεί υποψιν τους η γνωμοδότηση του!!

Τα νέα ανώτατα όρια αποδοχών ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και η ένταξη στα κλιμάκια δημιουργούν  τεράστιες μειώσεις  στους βασικούς  ειδικά στους ΥΕ και ΔΕ.Στους ΥΕ οι μειώσεις στον βασικό ξεπερνούν τα 300 ευρώ.Μεγάλες οι μειώσεις επίσης  και από την ωρίμανση των βασικών αυτών εκπαιδευτικών κατηγοριών καθώς τα κλιμάκια θα αλλάζουν ανά τριετία και όχι διετία.

Καταργήθηκε το 75% της Κυριακής και των αργιών.Πλέον είναι 60% και μειώθηκε για ορώτη φορά μετά απο δεκαετίες...

Η ένταξη στα κλιμάκια γίνεται με ότι μισθό έπαιρνε ο εργαζόμενος στις 31-12-2015 και τέλος..
Θα σας εξηγήσουμε  με  ενα μικρό παράδειγμα τι σημαίνει αυτό...
Εργαζόμενος με 12 χρόνια προυπηρεσία είναι κολλημένος 4 χρόνια ( στο προηγούμενο μισθολόγιο λόγω παγώματος των οικονομικών προαγωγών) στο τελευταίο κλιμάκιο του Βαθμού Δ με βασικό μισθό 1002 ευρώ.
Αν γίνουν οι οικονομικές προαγωγές έπρεπε να έχει  βασικό μισθό το πρώτο κλιμάκιο του επόμενου βαθμού Γ στα  1130 ευρώ.Μια διαφορά δηλαδή 128 ευρώ..
Επειδή όμως με το νέο ενιαίο μισθολόγιο οι βαθμοί καταργούνται  οι κατατάξεις γίνονται με την προυπηρεσία.Αυτό  σημαίνει οτι στα 12 χρόνια θα πας στον ανάλογο μισθό του νέου μισθολογίου όχι με τις αποδοχές που θα έπρεπε να έχεις δηλαδή τα 1130 αλλά αυτά που έχεις  την 31-12-2015 δηλαδή τα 1002...128 ευρώ στο βασικό χάθηκαν ...στο πι και φι..Ουτε προσωπική διαφορα ουτε τίποτα...
ΑΝ ο νεος βασικός είναι μεγαλυτερος δηλαδή αντι  για 1002 είναι 1050 τότε θα πάρει ο εργαζόμενος 48 ευρώ  αύξηση σε..4 χρόνια!!
ΑΝ ο βασικός είναι μικρότερος και αντί για 1002  είναι 960 τοτε θα παρει τα 42 ευρω σε προσωπική διαφορά μεχρι το..2018!!! Μετά βλέπουμε..

Οι εργαζόμενοι με μεγάλη προυπηρεσία αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς η ενταξη στους νεους βασικούς τους κόβει μεγάλα ποσά από την σύνταξη που θα έπαιρναν..
Η ένταξη των ΤΕ και ΠΕ επίσης γίνεται με βάση τις αποδοχές που είχαν τις 31-12-2015 .Επειδή η εξομείωση ΤΕ και ΠΕ ΔΕΝ προχώρησε σε όλες τις εταιρείες μέχρι τις 31-12-2015 προκύπτει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις αποδοχές των εργαζομένων  της εκπαιδευτικής κατηγορίας ΤΕ.

Αυτα είναι όσα συγκετρώσαμε μέχρι στιγμής για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και περιμένουμε και άλλα να βγουν στο φως καθώς ο κόσμος δεν κατάλαβε την παγίδα που του έστησαν για να  φέρουν  μεγάλες μειώσεις απο την πίσω πορτα.
Αποκαλύπτεται πλεον και ο ένοχος ρόλος μερικών που σιωπούν εδώ και μέρες ενω γνωρίζουν τα ΠΑΝΤΑ.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ