Συνεδριάζει στο Προεδρικό Μέγαρο το
συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η πρόταση Γιούνκερ βάση συζήτησης,
επικοινωνία με Ολάντ, Μέρκελ, Ντράγκι.
Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε στους αρχηγούς να αποτελέσει η πρόταση Γιούνκερ τη βάση της συζήτησης στις νέες διαπραγματεύσεις. Κατά πληροφορίες του theTOC.gr ο κ. Τσίπρας ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνυπογράψουν ένα κείμενο που θα εκφράζει τη βούληση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου για παραμονή στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται κοντά στο να συμφανήσουν με εξαίρεση το Δημ. Κουτσούμπα (ΚΚΕ). Πάντως non paper του Μαξίμου αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλουπους αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση".
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό και το τηλεφώνημα θα γίνει σε διάλειμμα της διάσκεψης.
Στις 13:25 μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά από πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί, μετέβη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και αμέσως μετά ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Λίγο νωρίτερα, είχαν προσέλθει, κατά σειρά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση των αρχηγών ζήτησε, χθες το βράδυ, από τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφίσματος.
Νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC
Αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας με την επικράτηση του«Οχι» με 61.3% που δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει απέναντί του μία…πληγωμένη αντιπολίτευση.Η παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ μετά την επικράτηση του και η αμηχανία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προκλήθηκε από την θετική απόκριση των πολιτών στο δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση με την κάλπη του δημοψηφίσματος, ενίσχυσαν την θέση του Πρωθυπουργού ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό με την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σήμερα στις 10:00 π.μ. όσο και με διεθνείς επαφές ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης που προκάλεσαν οι Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα στις 7:00 μ.μ. στο Παρίσι για να αποφασίσουν την γραμμή αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος.
Η
ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενόψει και της
σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και της αυριανής Συνόδου Κορυφής για
την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών καθώς ο έλεγχος κεφαλαίων
έχουν προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα
Ο κ.
Τσίπρας μετά την επικράτηση του «Οχι» και τη παραίτηση του Αντώνη
Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι δεν έχει
λάβει εντολή για ρήξη αλλά για την επίτευξη μίας κοινωνικά δίκαιης και
βιώσιμης λύσης, πατώντας στα χνάρια της προεκλογικής γραμμής που χάραξε ο
ΣΥΡΙΖΑ, ότι το δημοψήφισμα αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο της
κυβέρνησης. Με στόχο να καταδείξει την πρόθεσή του για την δημιουργία
ενός αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό της χώρας, με μία κίνηση έκπληξη
αποφάσισε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σύγκληση του
συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να ενημερώσει τους επικεφαλής των
κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχέδιο της κυβέρνησης.Η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Όμως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει διπλή ερμηνεία καθώς με τις τράπεζες κλειστές, το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας και την χρεοκοπία να βρίσκεται προ των θυρών, από την μία πλευρά γνωρίζει ότι το 61,3% του «Οχι» δεν αποτελεί το δυνατό χαρτί του Πρωθυπουργού στην προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα ζητήσει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην μάχη που θα δώσει αύριο στις Βρυξέλλες.Η ομοθυμία των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου θα αποτελούσε ένα σημαντικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα προς τους εταίρους ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας επιθυμεί και εργάζεται για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δίνοντας την ερμηνεία στο αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος ότι αποτελεί την αντίδραση των πολιτών στα προγράμματα λιτότητας και όχι άρνηση της Ε.Ε. Μετά την επικράτηση το «Οχι» με το απρόσμενο ποσοστό του 61,3% τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέρχονται στην σύσκεψη υπό το βάρος μίας πολιτικής ήττας που δίνει στον Αλέξη Τσίπρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η αμηχανία των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά αναμένεται να θέσουν εκ νέου την ανάγκη σύστασης εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης ενώ ο Στ. Θεοδωράκης θα θέσει τους τρείς όρους στον Πρωθυπουργό όπως ανακοίνωσε και στην δήλωση που έκανε μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας μεταξύ των οποίων είναι η δέσμευση για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η προστασία των καταθέσεων των πολιτών και η αλλαγή των διαπραγματευτών από την ελληνική πλευρά.Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ον Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ήταν η απουσία από την συζήτηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου μετά την χθεσινή παραίτηση του πρώτου από την ηγεσία της ΝΔ. Οι δύο πολιτικοί άνδρες ήταν το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρώντας από το πολιτικό προσκήνιο δίνουν τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να διευρύνει την γκάμα των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει με στόχο την αναζήτηση λύσης για το πρόβλημα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ δέχτηκε εισηγήσεις να προσκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδέψουν στις Βρυξέλλες σε μία συμβολική κίνηση προκειμένου να εμφανιστεί ενωμένη η πολιτική ηγεσία της χώρας παραχωρώντας στήριξη στον Πρωθυπουργό την ίδια στιγμή που το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βράζει ενόψει των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανακοίνωσε τις προθέσεις του στους συνεργάτες του η επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα μετατρέπει τον Πρωθυπουργό σε κυρίαρχο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό έχοντας απέναντί του μία κατακερματισμένη και…ζαλισμένη αντιπολίτευση από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Απών ο Μιχαλολιάκος
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος δεν θα παρευρεθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αρνούμενος να αποδεχτεί την πρόσκληση που του έχει αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν από χτες ότι δεν θα παραστεί ο κ. Μιχαλολιάκος καθώς η παρουσία του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα αποτελούσε casius belli για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο παρασκήνιο στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για υπόγειες διαδρομές και συνεννοήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής προκειμένου να μην παρευρεθεί ο κ. Μιχαλολιάκος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.Νέο χρονοδιάγραμμα μέχρι 20 Ιουλίου
Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική δέσμευση το Πρωθυπουργού έκανε λόγο για λύση με τους δανειστές εντός 48 ωρών ο Νίκος Παππάς με χθεσινές του δηλώσεις διεύρυνε τον χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 20 Ιουλίου που λήγουν τα ομόλογα της ΕΚΤ μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φ. Ολάντ και τον Μ. Ντράγκι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και της αυριανής Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών καθώς ο έλεγχος κεφαλαίων έχουν προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματαΟι σκληρές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων
Την ίδια στιγμή όμως το σύνολο των ξένων μέσων εκλαμβάνουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ΟΧΙ των Ελλήνων στο ευρώ και το φάντασμα του GREXIT πλανιέται πάνω από τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ξένοι ηγέτες θα δώσουν την επιλογή στον Αλέξη Τσίπρα αύριο στην Σύνοδο Κορυφής να επιλέξει μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της συντεταγμένης αποχώρησης της χώρας από το ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων για την Ελλάδα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Ο Τσίπρας γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες πάνω στις οποίες η Ελλάδα και η Ευρώπη θα μπορούσαν να προχωρήσουν προς μια συμφωνία, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελστη γερμανική Tagesspiegel.
Είναι δύσκολο να φανταστώ συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Αθήνας δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ότι «περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση τώρα να κάνει προτάσεις που θα πείσουν τους θεσμούς και τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη. Πρέπει να σεβαστούμε την κυριαρχία του ελληνικού λαού και τη δημοκρατική απόφαση του δημοψηφίσματος. Η ρευστότητα είναι ζητούμενο, δυστυχώς ο ελληνικός λαός θα περάσει μια δύσκολη εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σουλτς.
Τον δρόμο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έδειξε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ο Ραλφ Μπρίνκχαους ο οποίος δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ότι δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας. «Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα για αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας», δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους. Ο Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ειρωνική ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: «Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;». Για καταστροφή μίλησε ο Μίκαελ Φουκς από τα ανώτατα στελέχη του CDU. «Ο Τσίπρας προκάλεσε μια καταστροφή και πρέπει τώρα να δει πως θα μαζέψει τα κομμάτια της» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία σε 48 ώρες.
του Νίκου Τσίτσα |