Κατά 4 εκατομμύρια μειώνει η κυβέρνηση τα φετινά κονδύλια, που προορίζονται για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να αφήνει 40.000 παιδιά «εκτός» και να θυσιάζει την ανάγκη τους για προσχολική αγωγή στο βωμό των δημοσιονομικών δεικτών που θέτει η ΕΕ για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ευθαρσώς ο υπουργός Εσωτερικών,Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Πιο ειδικά ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι από 188 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρσι, φέτος θα δοθούν για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς 184 εκατομμύρια, όταν «οι λαϊκές ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και πολλαπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο, λόγω και της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης». Σημείωσε ακόμα ότι μέχρι και η ΚΕΔΕ «ζήτησε να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του Προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ», ενώ η «η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Φωτίου στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ δεσμεύθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η χρηματοδότηση να είναι στα 200 εκατομμύρια ευρώ».
Σημείωσε επίσης ότι και αυτά τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα καταβληθούν, αφού «γνωρίζουμε, όπως γνωρίζετε και εσείς, πόσο επισφαλής είναι η κοινοτική χρηματοδότηση».
Η απάντηση του Νίκου Βούτση ήταν ότι από τις 125 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα καλυφθούν «αν δεν κάνω λάθος οι 85 χιλιάδες» και ευχήθηκε προκαλώντας ανοιχτά, «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φθάσουμε στις 125 χιλιάδες».
Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, προσανατολισμός και αυτής της κυβέρνησης είναι με διάφορους τρόπους - όπως με τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που προωθούνται από την ΕΕ - να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να διαλυθεί σταδιακά αυτή η κοινωνική δομή των παιδικών σταθμών, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία απαλλαγής του αστικού κράτους από την υποχρέωση της κοινωνικής πρόνοιας.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για να καταργηθούν τα τροφεία, για αύξηση του προσωπικού με μόνιμη σταθερή, δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για τη δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών παιδικών σταθμών, έτσι ώστε απρόσκοπτα το σύνολο των παιδιών να έχει δυνατότητα προσχολικής αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτι που δε γίνεται εν έτει 2015.
Στο δήμο Αθηναίων
Να υπάρξει άμεση παρέμβαση του δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, ζήτησε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην παρέμβασή του, υπογράμμισε τον κίνδυνο 2.500 παιδιά να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών, εξέλιξη με σοβαρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες.
Σημείωσε, συγκεκριμένα: «Επειδή τώρα βρισκόμαστε και σε πορεία ψήφισης του μνημονίου, θα θέλαμε να βάλουμε και πάλι το ζήτημα των παιδικών σταθμών και να μας πείτε πού βρισκόμαστε. Προφανώς είμαστε στον αέρα για το αν θα υπάρξει το επιπλέον προσωπικό που χρειαζόμαστε και με τις απαντήσεις σας στα ερωτήματά μας βγαίνει το συμπέρασμα ότι 2.500 αιτήσεις παιδιών για να φιλοξενηθούν από τους παιδικούς σταθμούς από Σεπτέμβρη, είναι στον αέρα. Εχει ευθύνες η διοίκηση του Δήμου. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών, άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, αλλά και των γονιών, για να αποτρέψουμε αυτήν την αρνητικότατη εξέλιξη για τις λαϊκές οικογένειες της Αθήνας».
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, επίσης δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέφερε το ζήτημα του καταλογισμού χρωστούμενων τροφείων σε γονείς για προηγούμενες σχολικές περιόδους που έρχεται ως θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ. Θύμισε ότι η διοίκηση διαβεβαίωνε ότι μόνο για τυπικούς λόγους στέλνουν προς τους γονείς ειδοποίηση για χρωστούμενα τροφεία και μάλιστα σε τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τέλος, επανέφερε το θέμα της ανέγερσης του 11ου Νηπιαγωγείου για το οποίο υπάρχει σχετική απόφαση, ο απαιτούμενος χώρος και η οικοδομική άδεια από το 2004, καθώς και αίτημα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της επικίνδυνης μετάβασης νηπίων στο χώρο του σημερινού κτιρίου του νηπιαγωγείου μέσω μιας τεράστιας σκάλας, απαγορευτικής για παιδιά 4 και 5 ετών.
Κατέθεσε επίσης τη διαφωνία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ζήτημα της λειτουργίας των ΚΑΠΗ με ΜΚΟ και όχι με μόνιμο προσωπικό. Και κατήγγειλε την εγκατάλειψη από τη δημοτική αρχή του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των παροχών για την τρίτη ηλικία, και των υποδομών που έχουν πληρώσει εδώ και πολλά χρόνια οι δημότες. Εθεσε και το ζήτημα της πυροπροστασίας, αναφέροντας το παράδειγμα της αποψίλωσης του περιφερειακού του Λυκαβηττού, χωρίς όμως την απαραίτητη συγκομιδή των σκουπιδιών και του καθαρισμού από πευκοβελόνες και άλλα εύφλεκτα υλικά, καθώς και των κλειδωμένων πυροσβεστικών κρουνών, για την αποφυγή κλοπής, και έθεσε το ερώτημα ποιος και με ποιου το συντονισμό θα φροντίσει έγκαιρα και εξασφαλισμένα το άνοιγμά τους.