Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση αδειάζει τα αποθεματικά οργανισμών για να πληρώσει δόσεις στην ΕΕ-ΔΝΤ

*Η κυβέρνηση αδειάζει αποθεματικά και ταμεία από οργανισμούς για να πληρώσει τις δόσεις στην λυκοσυμμορία της ΕΕ-ΔΝΤ.!!Υπόσχονται στις διοικήσεις  να τα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες


Το δημόσιο «άδειασε» τα ταμεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτριος Μάρδας υπέγραψαν απόφαση για τη μεταφορά, στο δημόσιο, των αποθεματικών της ΕΕΤΤ, ύψους 114,36 εκατ.

Του Φώτη Φωτεινού  
Εκτιμάται ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν ως (τουλάχιστον) «ρεζέρβες» για τα κρατικά ταμεία, με το οικονομικό επιτελείο να κινείται, προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καλύπτει  – όποτε αυτό απαιτηθεί – κενά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.
Είχε προηγηθεί παρόμοια απόφαση του υπουργού Ενέργειας Π. Λαφαζάνη και του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, με την οποία τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Για την ΕΕΤΤ, στο σχετικό ΦΕΚ, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε «η εφάπαξ απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 3829) του ποσού των 114.363.336,54 ευρώ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το οποίο είναι το σύνολο του αδιάθετου αποθεματικού των ετών 1995 έως και 2012, που δεν έχει διατεθεί για δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και παραμένει στην ΕΕΤΤ».
Πάντως, η απόφαση δεν ήταν αιφνιδιαστική, καθώς από τον Απρίλιο του 2014, είχε ληφθεί η σχετική συμφωνία από τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι το 80% των ετήσιων εσόδων της ΕΕΤΤ αποδίδεται απευθείας στο δημόσιο, ενώ από το αποθεματικό, δηλαδή από το υπόλοιπο 20%, πληρώνονται τα έξοδα λειτουργίας της ΕΕΤΤ.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2013, η ΕΕΤΤ είχε κέρδη προ φόρων 36,15 εκατ. και το 2012 71,8 εκατ. Τα έσοδα από τα εισπραχθέντα τέλη, το 2013, έφταναν τα 42 εκατ. και το 2012 τα 49 εκατ.