Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Με αφορμή τις διανυκτερεύσεις ..Ισότητα στην εργασία -ισότητα στην αμοιβή

Ξεκινάμε με την καθολική παραδοχή οτι εντός της εταιρείας ολοι  οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.Το ίδιο ακριβώς πιστεύουμε και για την συμπεριφορά της διοίκησης απεναντι στους εργαζόμενους εφοσον τηρείται αυστηρά η ισονομία-δικαιοσύνη-ιεραρχία.

Θα θυμίσουμε ότι οι σιδηροδρομικοί εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο που εμείς το απορρίπτουμε στο συνολό του.Δυστυχώς η καταργησή του βλέπουμε ότι δεν είναι στα σχέδια της νέας συγκυβέρνησης .Αυτό δεν μας εκπλήσσει καθόλου καθώς οι κωλοτούμπες της σε πολλά θέματα μας είχαν προετοιμάσει και για αυτό.

 
Το ενιαίο μισθολόγιο λοιπόν συνεχίζει να είναι νόμος του κράτους και όλα τα Ν.Π.Δ.Δ ,ΔΕΚΟ,Ν.Π.Ι.Δ το εφαρμόζουν ανάλογα τις διατάξεις που τα αφορούν.Μία διάταξη που μας αφορά πχ είναι το σύνολο των διανυκτερεύσεων εκτός έδρας που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 60 το έτος ανα εργαζόμενο και πιο συγκεκριμένα 5 το μήνα ως ανώτατο όριο.

Εκφράζουμε την εκπληξή μας  για την εντολή του ΔΙΚΑΜ κύριου Χ. Ρετσινά για την εξισσορόπηση των διανυκτερεύσεων όσων τις εκτελούν.Πρώτη φορά βλέπουμε παραδοχή της διοίκησης για εργαζόμενους 2 ταχυτήτων αλλά και παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση.
Εμείς μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι πχ στο ΜΑΙ έχουμε συγκεκριμένη δύναμη μηχανοδηγών που πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο να εκτελούν όλα τα δρομολόγια επιβατικά ή εμπορικά .Να συμμετέχουν όλοι στην παραπάνω( εντός νομίμων ορίων) εργασία αλλά και στις διανυκτερεύσεις.Εξάλλου το επάγγελμα του μηχανοδηγού έχει πολλές ιδιαιτερότητες.
Το ''εθιμικό δίκαιο'' ή αλλιώς η παράδοση μεταξύ των μηχανοδηγών θέλει  τους συναδέλφους που φεύγουν στην σύνταξη να μην κάνουν τις βαριές υπηρεσίες ή διανυκτερεύσεις κλπ, καθώς μιλαμε για άτομα με 33 χρόνια υπηρεσίας στα χειριστήρια!!Και αυτό είναι καθολικά αποδεκτό από το σύνολο των μηχανοδηγών σε όλη την επικράτεια.
Αντί αυτού όμως αγαπητοί συνάδελφοι βλέπουμε μερικούς να απέχουν απο τα ''σκληρά προγράμματα εργασίας''.Να επικαλούνται διάφορους λόγους για να μην διανυκτερεύουν εκτός έδρας ή να μην συμμετέχουν σε κουραστικές ολονυχτίες και μάλιστα είναι και νέοι υπάλληλοι!!

Τι σημαίνει κύριε Ρετσινά  το...όσοι τις εκτελούν; 
Δηλαδή μερικοί μπορούν να μην τις εκτελούν;Υπάρχει τέτοια δυνατότητα και δεν το ξέραμε;
Αποδέχεστε παρεμβάσεις για να εξαιρεθούν μερικοί από τις διανυκτερεύσεις;
Αποδέχεστε παρεμβάσεις για να την ισοκατανομή διανυκτερεύσεων λες και γίνονται απο..κλειστό κλαμπ και κάποιοι είναι χαμένοι στην μοιρασιά;

Τι σημαίνουν όλα αυτά;Τι εξευτελισμός είναι αυτός για την έλξη ;

Ζητάμε να βγούν άμμεσα τα στοιχεία στο φως για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν  μηδέν διανυκτερεύσεις ή ξεπερνούν τα ανώτατα όρια.
Δήθεν παρεμβάσεις για την εφαρμογή των νόμων δεν γίνονται αποδεκτές  καθώς η νομιμότητα είναι αυτονόητη

Ολοι πρέπει να συμμετέχουν στην βάσανο της εργασίας το ίδιο και να αμείβονται το ίδιο επίσης.
Ισότητα στις βάρδιες
Ισότητα στις δευτερεύουσες

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ