Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Το τρένο υπογειοποιείται στα Σεπόλια, στην Πάτρα όμως;


Σύμφωνα με το άρθρο «Το τρένο θα περνάει κάτω από τα Σεπόλια» της εφημερίδας «Έθνος» της Τρίτης 25/9/2918, αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της μειοδότριας εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ».
Αφορά στην υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή των Σεπολίων, μεπροσφερόμενη δαπάνη από την μειοδότρια εταιρεία ύψους 66,580.539,74 ευρώ (μετά την έκπτωση 45,71% που έκανε η ως άνω εταιρεία).


Οπως αναφέρεται στο ανωτέρω άρθρο, το μήκους 1.91 χιλιομέτρων έργο θα αλλάξει την όψη της περιοχής αποδίδοντας στους κατοίκους ελεύθερο χώρο πρασίνου και αυξάνοντας την ασφάλεια με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της κατάργησης των αφύλακτων ισόπεδων διαβάσεων, ενώ παράλληλα θα επιφέρει αύξηση στη χωρητικότητα της γραμμής οδηγώντας στην πύκνωση των δρομολογίων.

Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι μέρος των χρημάτων για την εκτέλεση αυτού του έργου θα προέρχεται από τις κάθε είδους εισφορές, τέλη, δασμούς και φόρους που καταβάλλουν οι κάτοικοι της πόλης μας και συγκεκριμένα της Παραλίας Προαστίου. Είναι γνωστό ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν στο κράτος για έργα που κατά κύριο ποσοστό γίνονται στην Αττική ενώ ταυτόχρονα οι κρατικές υπηρεσίες επιδεικνύουν ευαισθησία για την υλοποίηση έργων μόνο για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα και τα περίχωρα της.

Αφού λοιπόν, για την κατασκευή της υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Σεπολίων συμβάλλουν οικονομικά και οι κάτοικοι της δικής μας περιοχής, φυσικό είναι το να απαιτούν να γίνουν ανάλογα έργα και στη Πάτρα. Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό το να υποβαθμιστεί η περιοχή που ζούμε, τη στιγμή που άλλες αναβαθμίζονται και με δικά μας χρήματα.

Η μη υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην Περιοχή μας θα επηρεάσει και τη ζωή κατοίκων όμορων συνοικιών, όπως π.χ. Καστελλόκαμπου, Ρίου, Προαστίου κλπ. Το έργο αυτό θα γίνει μια φορά και αν δεν γίνει σωστά και με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον εκατό ετών, η παραλία Προαστίου θα υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα τόσον όσο αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της όσον και της αξίας των περιουσιών των κατοίκων της.

Δεν είναι δίκαιο τη στιγμή που άλλες περιοχές αναβαθμίζονται άλλες να υποβαθμίζονται επειδή ορισμένοι θέλουν να επιδείξουν πνεύμα οικονομίας. Αν αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν την πραγματοποίηση τέτοιου επιπέδου έργων, ζούσαν στη συνοικία μας, θα συναινούσαν στην υλοποίηση τέτοιων έργων στην περιφέρεια;

Στο κάτω - κάτω, Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα, έτσι δεν είναι; Έχουμε κι εμείς τα ίδια δικαιώματα μ' αυτούς που ζουν στην πρωτεύουσα.

thebest.gr