Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Aνακοίνωση Π.Ο.Σ 04/10/2018



Αθήνα   04/10/2018

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

«Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στα οκτώ μνημονιακά χρόνια, είδαμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις να «πέφτουν», συνεργαζόμενες να «καταρρέουν» αφηγήματα και υποσχέσεις να ονομάζονται αυταπάτες και να «σκορπίζονται στους πέντε ανέμους», οι θεσμοί να απαξιώνονται και όσα εμείς οι εργαζόμενοι είχαμε κατακτήσει με αίμα και αγώνες σε ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ, να διαλύονται σε μία νύχτα.

Δυστυχώς, κάποιοι, με τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτε…
Δεν αντιλήφθηκαν τίποτε…
Δεν ένιωσαν τίποτε…

Με λύπη αλλά και αγανάκτηση διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δικτύου Σιδηροδρομικών, που για μια ακόμα φορά επιτίθεται στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προσπαθώντας αφενός να μας χρεώσει τις αλλοπρόσαλλες επιλογές  και τα αδιέξοδά του και αφετέρου να χαϊδέψει τα αυτιά των Διοικήσεων παρά τις αρνητικού περιεχομένου προτάσεις τους για την υπογραφή Σ.Σ.Ε.
Είναι προφανές ότι η Π.Ο.Σ. δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά προβλήματα των παρατάξεων και φυσικά δεν θα μπει σε παιχνίδι εντυπώσεων, παραμένοντας πιστή στην εντολή που έχει λάβει από τα Σωματεία Μέλη της και τη συντριπτική πλειοψηφία των σιδηροδρομικών που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.
Κάποιοι λοιπόν δεν έχουν καταλάβει το θεσμικό ρόλο και τη λειτουργία των συνδικάτων και επειδή δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν από το ρόλο των παρατάξεων, επιδίδονται σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής επιδιώκοντας αλλαγή των συσχετισμών με εξωθεσμικές και αντικαταστατικές παρεμβάσεις και συμπεριφορές.
Ο τίτλος της ανακοίνωσης του Δικτύου Σιδηροδρομικών, αποτυπώνει ξεκάθαρα τα όσα παραπάνω γράφουμε.
Άγνοια ή απειρία;;; Λάθος ή εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας;;;
Ότι και να είναι από τα ανωτέρω, είναι τουλάχιστον επιεικώς επικίνδυνο. 

Οφείλουν όμως οι «συνάδελφοι» του Δικτύου Σιδηροδρομικών και οι συντάκτες του κειμένου, να αντιληφθούν ότι η ανοχή και η υπομονή έχει τα όριά της, όταν επανειλημμένως παραβιάζουν το Καταστατικό της Ομοσπονδίας.
Το ότι δεν το χρησιμοποιούμε και υπερβαίνουμε τα νόμιμα όταν αυτοί υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, είναι γιατί ως Ομοσπονδία πιστεύουμε ότι έτσι υπηρετούμε το θεσμό και το δημοκρατικό ιδεώδες.
Εάν λοιπόν αντιλαμβάνονται ως αδυναμία τη δημοκρατική μας συμπεριφορά και την ανοχή μας στην εκτροπή τους και στις απαράδεκτες εξωθεσμικές δράσεις τους, σύντομα θα διαψευθούν γιατί η Π.Ο.Σ. δεν θα επιτρέψει τον αντικαταστατικό και ιδεολογικό τους κατήφορο να τον μετατρέψουν σε συνενοχή όλων μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την ώρα που η Π.Ο.Σ. εδώ και αρκετούς μήνες με εντολή των Σωματείων Μελών της συζητά με τη Διοίκηση του ΟΣΕ την υπογραφή της Ε.Σ.Σ.Ε. οι εκπρόσωποι του Οργανισμού επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου θεσμική εκτροπή ακολουθώντας την τακτική διάσπασης των συνδικάτων που δεν ελέγχουν και αντί να θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου τις δικές τους προτάσεις, μεταφέρουν στην Π.Ο.Σ. τις προτάσεις που τους κατέθεσε μια συνδικαλιστική παράταξη, αυτή του Δικτύου Σιδηροδρομικών!!!

Παρόλα ταύτα, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας θα συνεχίσει το θεσμοθετημένο διάλογο - διαβούλευση με τη Διοίκηση του Οργανισμού, κατά την εντολή των Σωματείων Μελών της αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τα επικοινωνιακά κόλπα των επικεφαλείς του Δικτύου Σιδηροδρομικών στα οποία πειθήνια υπακούει η Διοίκηση, λειτουργώντας ως συνδικαλιστική παράταξη.

Ως εκ τούτου, καλούμε τη Διοίκηση να τηρήσει με βάση το Νόμο τη θεσμική επικοινωνία του διμερούς διαλόγου, της κοινής λογικής και της αμοιβαίας προσπάθειας στην υπογραφή νέας Ε.Σ.Σ.Ε. με την οποία θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τους καλούμε να αισθανθούν και να αναλογισθούν το ρόλο τους και να σταματήσουν κάθε θεσμική εκτροπή.
Σε κάθε περίπτωση η Π.Ο.Σ. δεν πρόκειται να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κατήφορο του Δικτύου Σιδηροδρομικών και προφανώς τα όποια ζητήματα θα τα εξετάσουν τα θεσμικά της όργανα.

Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της πλειοψηφίας αποτελεί δείγμα σεβασμού της Δημοκρατίας μας!!!


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.


ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.