Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

ΔΡΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μέχρι την τελευταία στιγμή στη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων
Στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ. η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Την ίδια ώρα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου
«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών»: Το σύνθημα με το οποίο τιμούν τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συζητούν πλατιά με τους εργαζόμενους οι Ομοσπονδίες,τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Με στόχο κάτω από το σύνθημα αυτό να διαδηλώσουν την Τρίτη 1η Μάη χιλιάδες απεργοί σε δεκάδες πόλεις της χώρας, συνεχίζουν τις εξορμήσεις, τις περιοδείες, τις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις.
«Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη. Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο», είναι το κάλεσμα που συζητιέται στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, για ενιαίο αγώνα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κλείσιμο των βάσεων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τη συνολική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.
Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ,το ΜΑΣ, η ΕΕΔΥΕκαι η ΕΕΔΑ.
Συζήτηση με εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ελληνικό
Με εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ελληνικό συζήτησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσαν με αφορμή την Πρωτομαγιά.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε το βίντεο που έχει ετοιμάσει για τη φετινή 1η Μάη το ΠΑΜΕ (μπορείτε να το δείτε στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/156994).
Στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχε επίσης έκθεση με φωτογραφίες και κείμενα που ανέτρεχαν στην Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, στο Μάη του 1936, στην Πρωτομαγιά με την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή το 1944.
Να συνεχίσουν στα βήματα των αγώνων της εργατικής τάξης μέχρι να γίνει παρελθόν η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ο πλούτος να περάσει στα χέρια των παραγωγών του, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επισήμανε πως η καλύτερη τιμή στην 1η Μάη είναι η συμμετοχή στην απεργία, η καθημερινή πάλη τόσο ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και ενάντια στους επικίνδυνους για τους λαούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.

Μιλώντας για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη για δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες, καθώς και στην εξέλιξη με το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του Ιούνη σχεδιάζεται να μπει «λουκέτο» στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο, το μεγαλύτερο από τα επτά που λειτουργούν, προκειμένου ο χώρος να περιέλθει στο νέο του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετεγκατάσταση, αλλά ο στόλος και οι εργαζόμενοι θα μοιραστούν στα υπόλοιπα αμαξοστάσια. Ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε πως η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τα συνολικότερα σχέδια για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και του στόλου, την επέκταση ιδιωτικών εργολαβικών συνεργείων. Στο φόντο αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής και τα σωματεία άλλων κλάδων.
Εκδηλώσεις και κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας που ξεδιπλώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στο Δημόσιο, η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Ενότητα» στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας πραγματοποίησε χτες εκδήλωση στο υπουργείο Ανάπτυξης για την Πρωτομαγιά.
Η κύρια ομιλία έγινε από τον Αντώνη Πατίδη, εκλεγμένο με τη ΔΑΣ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ενώ ακολούθησε συζήτηση και προβολή του βίντεο του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά.
Απεργία στα πλοία και στα τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στον Πειραιά (11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς και στην προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Προετοιμάζοντας την απεργία, χτες έκαναν εκδήλωση στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.
Εκδήλωση στις Κατασκευές
Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών - Τεχνικών.
Στην αρχή της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του πλούσιου προγράμματος που ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες μέσα σε μεγάλα εργοτάξια του Λεκανοπεδίου, προβλήθηκε βίντεο του ΠΑΜΕ.
Η ομιλία έγινε από τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος ανέλυσε τους άξονες και τα καθήκοντα που μπαίνουν για το εργατικό κίνημα, με βάση τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις εξελίξεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι, απορρίπτοντας το αφήγημα για το «τέλος των μνημονίων». Παράλληλα, ο Γ. Τασιούλας αναφέρθηκε στους κινδύνους που γεννά η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στην πρόσφατη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο εδώ και ένα χρόνο έχουν ανοίξει αυτά τα ζητήματα στους εργαζόμενους, τονίζοντας την αναγκαιότητα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, καταδικάστηκαν η καταστολή και οι συλλήψεις φοιτητών στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αθήνα στις 16 Απρίλη.
Η εκδήλωση άνοιξε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του πρόωρα χαμένου προέδρου του Συνδικάτου, Σταύρου Λίτσα.
Πολύμορφη προετοιμασία σε όλη τη χώρα
Την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.
Στη Θεσσαλονίκη, το κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 1ης Μάη μεταφέρθηκε χτες σε όλες τις γειτονιές της πόλης, με τις πικετοφορίες που πραγματοποίησαν το απόγευμα Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές. Η μία πικετοφορία ξεκίνησε από το Πάρκο Κρήτης και διέσχισε τις γειτονιές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε από την πλατεία Ευόσμου και μετέφερε το αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις εργατογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Σήμερα Παρασκευή, από τα ξημερώματα, τα κλαδικά Σωματεία θα πραγματοποιούν πανεξόρμηση στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Αύριο Σάββατο, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν μαζικές εξορμήσεις στις δύο μεγάλες λαϊκές αγορές της Μαρτίου και της Ξηροκρήνης.
Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Σήμερα προβάλλει ταινία με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά. Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Αύριο Σάββατο, πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.
Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, σήμερα και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Για τον ίδιο σκοπό παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.
Την ίδια στιγμή, σωματεία διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας:
-- Στον Βόλο, σωματεία οργανώνουν έκθεση για την 1η Μάη, στο Εργατικό Κέντρο, μέχρι τις 30/4 (6 μ.μ. - 9 μ.μ.), με θέμα «Η στάση της εργατικής τάξης απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», με ξενάγηση από τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Θανάση Βογιατζή.
-- Στα Τρίκαλα, εργατικά σωματεία μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης οργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αύριο Σάββατο, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στην Εφορία.
-- Στην Καρδίτσα, στις 3/5, εργατικά σωματεία από κοινού με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη οργανώνουν προβολή της ταινίας «Λάντλοου» στο Παυσίλυπο.
Συσκέψεις και εκδηλώσεις
 • Εκδήλωση οργανώνει σήμερα η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
 • Σε εκδήλωση καλεί το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς στα Πετράλωνα.
 • Σήμερα, στις 7 μ.μ., εκδήλωση οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind» οργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
 • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί σε εκδήλωση, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας.
 • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας σήμερα στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά και αύριο στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ οργανώνει εκδήλωση σήμεραστη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Σχολεία, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν σε εκδήλωση αύριο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).
 • Εκδήλωση διοργανώνουν αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και ΧάρτουΓάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
 • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί αύριο, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο του κάστρου της Αρτας, στην παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., σε προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.
 • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, μαζί με σωματεία, διοργανώνει αύριο προβολή αντιπολεμικής ταινίας (7 μ.μ. στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου) και τη Δευτέρα 30/4 εκδήλωση με εργατικό - λαϊκό τραγούδι (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).
 • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά και το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν εκδήλωση αύριο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ζαγκλιβερίου.
 • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
 • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.