Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Aνακοίνωση συλλόγου συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών για την συνάντηση με τον υφυπουργό κο Πετρόπουλο



Αθήνα 26 Απρίλη 2018 


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Το μεγαλειώδες Παναττικό Συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Αθήνα (25/4/2018), αλλά και τα άλλα που έγιναν και θα γίνουν στις υπόλοιπες περιοχές και πόλεις, σαν συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κινήματος, άσκησαν σημαντική πίεση στην κυβέρνηση όσον αφορά στα συνταξιοδοτικά προβλήματα και τις λύσεις που ζητάμε εμείς οι συνταξιούχοι, αλλά και το εργατικό κίνημα.
    Το συλλαλητήριο της Αθήνας κατέληξε κατ’ αρχήν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ δεν πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε την συνάντηση στην οποία θα έμπαιναν τα σοβαρά προβλήματα και ειδικά αυτό της άγριας φορολόγησης του εισοδήματός μας, με την μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ, του ματωμένου πλεονάσματος που δημιουργήθηκε με την κατακρεούργηση και των συντάξεων.
   Στη συνέχεια η πορεία πήγε στο Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Α. Πετρόπουλο, στον οποίο τέθηκαν όλα τα αιτήματα του κινήματος, όσον αφορά στις συντάξεις. Ο υφυπουργός στα αιτήματα απάντησε πως :
Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων η κυβέρνηση, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την 4η αξιολόγηση (μετά την 21/6/2018), θα το θέσει στις συζητήσεις αυτές. 
Για το σταμάτημα των παράνομων παραπανίσιων παρακρατήσεων από κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεσμεύτηκε πως για μεν τις επικουρικές θα σταματήσει από τον επόμενο μήνα, ενώ για τις κύριες θα αντιμετωπιστεί αργότερα και για τις ΔΕΚΟ ο επανυπολογισμός θα γίνει με σωστό τρόπο.
Για την επιστροφή των αναδρομικών από τις παρακρατήσεις αυτές δεν δεσμεύτηκε, αλλά το παρέπεμψε και αυτό στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, πως θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στο ακέραιο, ενώ για τους δικαιούχους προσωρινών συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά κατά την εκκαθάριση θα φορολογούνται σε μηνιαίες δόσεις.
Για το πρόβλημα με τον ΛΕΠΕΤΕ προσπάθησε για άλλη μια φορά να αποκρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, με το επιχείρημα πως οι «εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι διχασμένοι, όσον αφορά τις προτάσεις του».
Για την Αγροτική απέφυγε την όποια αναφορά στο αίτημα που του τέθηκε να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων.   
   Για το σύνολο των αιτημάτων αλλά ειδικά αυτών των συναδέλφων από τις τράπεζες, ο σύλλογός μας πρωτοστάτησε στην αγωνιστική διεκδίκησή τους, με τη μαζική συμμετοχή μας στις δραστηριότητες του κινήματός μας. Θεωρούμε πως η όποια απόσπαση θετικών εξελίξεων για ορισμένα από αυτά, οφείλεται αποκλειστικά στην ασταμάτητη και αποφασιστική δράση μας. Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, συνεχίζουμε την δράση μας με τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από την ΣΕΑ. Κεντρώνουμε την προσπάθειά μας να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την μείωση του αφορολόγητου.
   Δηλώνουμε επίσης πως απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε απόπειρα να μην επιστραφούν τα παράνομα κλεμμένα αναδρομικά, με τη δικαιολογία των συμφωνιών με τους δανειστές. Διεκδικούμε την άμεση επιστροφή τους. Είναι κλεμμένα και τα ζητάμε όλα πίσω, δεν αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση και στους δανειστές το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν την κλοπή.
   Όσον αφορά στα προβλήματα με τον ΛΕΠΕΤΕ, την Αγροτική και τις άλλες τράπεζες, θα συνεχίσουμε τη δράση μας και τις παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση απαιτώντας άμεσα την επίλυση των προβλημάτων με βάση τα αιτήματα που έχουμε διαμορφώσει. Δεν δεχόμαστε καμία άλλη «λύση» που θα υπονομεύει τα κατακτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο