Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Πανηγύρια

Πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή - όπως λένε - η έκθεση του ΔΝΤ και οι εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 απομακρύνουν το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν έναν χρόνο νωρίτερα οι νέες περικοπές στο αφορολόγητο, που μεγαλώνουν κι άλλο τη φοροαφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. 
Θυμίζουμε ότι με νόμο της κυβέρνησης, προβλέπονται η μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων από το 2018 με περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» και η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφώνησαν Ελλάδα - κουαρτέτο με το 3ο μνημόνιο. 

Μπροστά στο ενδεχόμενο, όμως, να μην πιαστούν οι στόχοι το 2019, συζητιόταν ήδη η περίπτωση να μεταφερθεί η καρατόμηση του αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα. Η ιστορία θυμίζει τον Χότζα και το καλύβι του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ζητάει από το λαό να πανηγυρίσει μαζί της όχι γιατί αποτράπηκε κάποιο αντιλαϊκό μέτρο, αλλά επειδή θα εφαρμοστεί «στην ώρα του» και όχι νωρίτερα! Ετσι «πιάνουν τόπο» οι θυσίες του λαού! Αυτά είναι τα «καλά» της δύσκολης, αλλά «δίκαιης» ανάπτυξης! Κι αν αυτή η συζήτηση αφορά τα δύο επόμενα χρόνια, φανταστείτε τι έχει να γίνει τα ...επόμενα 40, από το 2023 μέχρι το 2060, οπότε το ΔΝΤ προβλέπει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% έναντι στόχου για 2%.