Το ενδεχόμενο του lockdown στη Θεσσαλονίκη φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση μετά το Δεκαπενταύγουστο, αν συνεχιστεί με αυτόν το ρυθμό η αύξηση των κρουσμάτων. Την Παρασκευή, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και το ωράριο λειτουργίας των καφέ μπαρ, ο συνωστισμός στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ.
Ακόμα, την Παρασκευή αποφασίστηκε να μπει τέλος για το επόμενο διάστημα στις λιτανείες και στους όρθιους θαμώνες στα κέντρα διασκέδασης, ενώ αναστέλλονται πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Ανακοινώθηκαν 151 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, συνεχίζονται τα αντιφατικά στοιχεία. Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν οι 20 περιοχές που είναι στο «κόκκινο». Αυτές είναι οι εξής: Αττική, Θεσσαλονίκη, Αργολίδα, Αχαΐα, Εβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά. Το αντιφατικό είναι ότι πολλές από αυτές τις περιοχές, όπως Μεσσηνία, Ιωάννινα, μέχρι τώρα δεν εμφανίζονταν με πολλά κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Στον Πόρο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 30, ενώ ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα που προέκυψαν σε beach bar στη Μύκονο, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, αλλά και ο συνεχής εντοπισμός νέων περιστατικών μόλυνσης που συνδέονται με γάμους στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, αλλά και με τη βάφτιση στη Χαλκιδική.
Εξάλλου, η ανοδική τάση στην εξάπλωση του κορονοϊού αποκτά νέα δυναμική σε όλο τον κόσμο. Τα συνολικά κρούσματα έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεπερνούσαν τα 19,2 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 718.000. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με πάνω από 5 εκατομμύρια μολύνσεις και 162.829 νεκρούς και ακολουθούν η Βραζιλία με 2.917.562 και 98.644, η Ινδία με πάνω από 2 εκατ. και 41.685, η Ρωσία με 877.139 και 14.725 και η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία κ.ά. Αύξηση μολύνσεων παρατηρείται και στη Γερμανία, όπου δύο σχολεία στο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία με το που άνοιξαν, έκλεισαν όταν εντοπίστηκε μια εκπαιδευτικός και ένας μαθητής να νοσούν.
Στον τομέα της παραγωγής εμβολίου, όπου διεξάγεται σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες που βλέπουν μεγάλες προοπτικές κερδοφορίας, το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια, που συνεργάζεται με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, φέρεται να είναι έτοιμο να βγάλει το πρώτο πιστοποιημένο εμβόλιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ο. Γκρίντνεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει στην έκδοση πιστοποιητικού καταχώρησης του πρώτου εμβολίου στις 12 Αυγούστου.