Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία στην κεντρική Ευρώπη. Mεγάλες ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Κυριακή τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 5 άνθρωποι, δύο στην Πολωνία, δύο στην Τσεχία κι ένας στη Γερμανία, ενώ μεγάλο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου της τελευταίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Οι τέσσερις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε Πολωνία και Τσεχία καταπλακώθηκαν από δέντρα που έπεσαν λόγω των σφοδρών ανέμων, ενώ χιλιάδες πολίτες και στις δύο χώρες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα σε πολλά σημεία της Τσεχίας, ενώ στο όρος Σνέτζκα, το ψηλότερο της χώρας, έφθασαν και τα 180χλμ/ώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας σε δεκάδες σιδηροδρομικές γραμμές και πολλούς αυτοκινητοδρόμους στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Η στάθμη του νερού σε πολλούς ποταμούς στο βόρειο τμήμα της χώρας έφθασε το όριο συναγερμού.



«Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό», ανέφερε σήμερα το πρωί σε μια ανακοίνωση η Σόνια Χολινγκέροβα Χεντρίκοβα, εκπρόσωπος της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού CEZ.

Περίπου 200.000 άτομα έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές ρεύματος στη δυτική Πολωνία.

Στη Γερμανία, ένας 63χρονος που κοιμόταν σε ένα μικρό λεωφορείο σε έναν καταυλισμό στην Μπάιε ντε Τζάντε, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αιφνιδιάστηκε από τα ορμητικά νερά και πνίγηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει με τα πόδια, ανέφερε η αστυνομία.

Μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της ώρας έχει υποστεί «μεγάλη ζημιά» σε κύριες διαδρομές του, με αποτέλεσμα η συγκοινωνία με τα τρένα να έχει διακοπεί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ταξιδιώτες με προορισμό τις πόλεις Βρέμη, Αμβούργο, Βερολίνο, Ανόβερο και Κίελο, να παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια από τη Φρανκφούρτη προς το Βερολίνο και από το Ντόρτμουντ ως το Αμβούργο, μεγάλο μέρος του οποίου πλημμύρισε, κυρίως στη συνοικία της ψαραγοράς, κοντά στον Έλβα.
cnn.gr