Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Εχουν τον τρόπο τους

Η χρηματοδότηση, από την Παγκόσμια Τράπεζα, του προγράμματος «εγγυημένης απασχόλησης», που ετοιμάζει η κυβέρνηση, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύμφωνα με όσα μεταφέρει η κυβερνητική «Αυγή». Οπως εξηγεί, το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης μέσα σε δύο χρόνια, με «κόστος» περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία συζητιέται να δοθούν με τη μορφή δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τι περιλαμβάνει όμως το πρόγραμμα; 
Βραχύχρονες θέσεις εργασίας, με μισθό στο ύψος του βασικού, όπου θα ανακυκλώνονται παλιοί και νέοι άνεργοι, ώστε να συγκαλύπτεται η πραγματική ανεργία, να απορροφά το κράτος τη δυσαρέσκεια εργαζομένων και ανέργων και ταυτόχρονα να ενισχύει με τέτοιες μορφές απασχόλησης την «ευελιξία» για όλους τους εργαζόμενους. 
Υπάρχει και μία ακόμα λεπτομέρεια: 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, για να εγκρίνει η Παγκόσμια Τράπεζα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να κλείσει η 3η «αξιολόγηση». Δηλαδή, να περάσουν τα 95 «προαπαιτούμενα», μεταξύ αυτών οι νέες ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο και η παραπέρα περιστολή του δικαιώματος στην απεργία. Επομένως, με «καρότο» μια αμφίβολη, προσωρινή και κακοπληρωμένη θέση εργασίας, η κυβέρνηση ζητάει από εργαζόμενους και ανέργους να βάλουν πλάτη στις ανατροπές της 3ης «αξιολόγησης», οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν το «μαστίγιο» για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 
Δεν μπορείς να πεις... Εχουν τον τρόπο τους εκεί στην κυβέρνηση, γι' αυτό το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του.