Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Από υπογραφές άλλο τίποτα..

Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία υπέγραψε χτες η υπουργός Εργασίας, που κάνει λόγο για «ενδυνάμωση των πολιτικών και των μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών». 
Οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει από νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις που εξαγγέλλονται κατά καιρούς, χωρίς όμως η κατάσταση στους χώρους δουλειάς να αλλάζει ουσιαστικά. Θα σημειώσουμε δύο βασικές παραμέτρους, πέραν των διαπιστωμένων ελλείψεων σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων: Την επέκταση της ευελιξίας και την εντατικοποίηση της εργασίας, που συνεχίζονται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς για την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. 

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το αίτημα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας είναι αξεχώριστο από τον αγώνα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που θωρακίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία και την πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ακόμα και τη ζωή του εργάτη.