Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν (και) τα Φορτηγά Δημοσίας Χρήσης, εναντίον του ασφαλιστικού

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι ομοσπονδίες φορτηγών αυτοκινητιστών ΔΧ, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, εξοντώνει τον κλάδο, εξωθώντας τους αυτοκινητιστές, είτε στη φοροδιαφυγή, είτε σε φυγή στα γειτονικά κράτη.

Πέρα από την απόσυρση του ασφαλιστικού, οι ομοσπονδίες ιδιοκτητών ΦΔΧ έχουν κι άλλα αιτήματα, όπως: φορολογικά (αθέμιτος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες χαμηλού φορολογικού κόστους, εταιρείες ΙΜΕ), ενεργοποίηση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου, καθορισμό ελάχιστου κόστους μεταφοράς, αναθεώρηση αδειών τρίτων χωρών (μείωση αδειών ΕΔΥΜ, μείωση διμερών αδειών Τουρκίας και Αλβανίας, κατάργηση τριγωνικών αδειών) και εφαρμογή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την, εκ των υστέρων, τοποθέτηση συστήματος ABS.  

Όπως σημειώνουν οι ομοσπονδίες, «ο αγώνας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου», με τοπικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, που θα καθοριστούν με αποφάσεις τοπικών και κλαδικών σωματείων και ομοσπονδιών.
Επίσης, σύσσωμος ο κλάδος θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας δεν θα κυκλοφορεί κανένα φορτηγό και οι απεργοί, σε συνεννόηση με τις Αρχές και τον συντονισμό των συνδικαλιστικών οργάνων, θα σταθμεύουν τα οχήματα παραπλεύρως των οδών, δίχως να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.
Μετά τη συμμετοχή στη πανελλαδική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου και αφού συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα ενδεχόμενων επαφών με τα υπουργεία, θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Τα ανωτέρω αποφάσισαν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των ιδιοκτητών ΔΧ φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΒΕ, ΠΣΧΕΜ, ΟΦΑΕ, ΠΟΕΜΙΦΑ, Ομοσπονδία Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, Βυτιοφόρα Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων Μακεδονίας – Θράκης «Ο Φίλιππος», Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ΦΔΧ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ΔΧ Φορτηγών Ν.531/70) σε ευρεία συνέλευση που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.   
metaforespress