Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Βρήκαν τρόπο

Περίπου ως σωτηρία για το ασφαλιστικό σύστημα περιέγραψε το νόμο Κατρούγκαλου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών». Οπως είπε, «η μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2016, αποσκοπεί στη διαχείριση των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα», θεσπίζοντας «ίδιους κανόνες για όλους», αλλά και την «εθνική σύνταξη, που χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας». 
Μ' αυτά και μ' αυτά, η υπουργός διαπίστωσε ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ, υπήρξε πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ένα άλλο στοιχείο ήρθε να αποδείξει πόσο «σωτήριος» ήταν ο νόμος Κατρούγκαλος για τους ασφαλισμένους και πώς ακριβώς «συμμαζεύτηκαν τα οικονομικά του συστήματος», όπως κομπάζει η υπουργός. 
Συγκεκριμένα, οι πρώτες 1.500 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου είναι μειωμένες από 22% έως και 38% σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, όπου και πάλι είχαν πάρει την κατιούσα και κόντευαν να εξαϋλωθούν. Φαίνεται δηλαδή ότι κράτος και εργοδοσία έχουν βρει τον τρόπο για να μην ανησυχούν για τις συντάξεις: Απλά τις εξαφανίζουν...