Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Την αγωνιστική δράση με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Η απεργία στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών παίρνει την επόμενη βδομάδα τη «σκυτάλη» από τις επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει στις Κατασκευές και στα θέατρα των επιχειρηματιών της Αθήνας. Παράλληλα συνεχίζονται μια σειρά πρωτοβουλίες από συνδικάτα, με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, σειρά έχουν οι εξής κινητοποιήσεις:

-- Την Πέμπτη 29/3 θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο μια μέρα πριν, στις 28/3, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.
Προετοιμάζουν την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία στον κλάδο για τις ΣΣΕ στις 29/3.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια.
Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματείαΑττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λάρισας, Τρικάλων, Αρτας - Πρέβεζας, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε ΕΒΓΑ, «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» σε Αθήνα και Λαμία, «Νηρέα» Εύβοιας και Θεσπρωτίας, «Κελαϊδίτη», «Τρίκκη», ΦΑΓΕ σε Αθήνα και Τρίκαλα, «Σκουλούδη», «Ζούρα», «Ροδόπη» (Ξάνθη) και στον όμιλο «Carlsberg» στη Θεσσαλονίκη (πρώην «Μύθος»).
Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία καλεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής μάχης, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς από στελέχη του ΠΑΜΕ: Τη Δευτέρα 26/3, περιοδεία στη «ΔΕΛΤΑ» στον Αγιο Στέφανο, στις 2 μ.μ., θα γίνει από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την Τρίτη 27/3,στην επιχείρηση «Μπρακόπουλος», στη 1 μ.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών.
Στο μεταξύ, την προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την απεργία, προγραμματίζοντας 6η μέρα παραγωγής για τη βδομάδα στην οποία έχει προκηρυχθεί η απεργιακή κινητοποίηση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου συνεδρίασε εκτάκτως, ενώ προχώρησε και σε παρέμβαση στην εργοδοσία. «Για το σωματείο μας η περιφρούρηση και το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα και θα το υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους», ξεκαθαρίζει. Το Σωματείο στηρίζει και η Ομοσπονδία, που προκήρυξε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην «ΕΒΓΑ» για τις μέρες που είναι πιθανό να επιχειρήσει η εργοδοσία να προγραμματίσει πρόσθετη μέρα παραγωγής στην προσπάθειά της να υπονομεύσει την απεργία (από Παρασκευή 23/3 έως και την Κυριακή 1/4).
Πρωτοβουλίες από κλαδικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες
Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικήςέχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες: Σήμερα Παρασκευή, το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data», μαζί με το κλαδικό σωματείο, προχωρούν σε στάση εργασίας με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Στις 27/3 το κλαδικό σωματείο, μαζί με τα επιχειρησιακά της «Mellon» και της «First Data», θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ).
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικήςδίνει συνέχεια στη μάχη για τις ΣΣΕ με στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) την Τετάρτη 28/3 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ. Το Συνδικάτο στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), που αφού έχει παζαρέψει τους προηγούμενους μήνες τα δικαιώματα των εργαζομένων στις «διαπραγματεύσεις» της με τους ξενοδόχους, τώρα στέλνει τη Σύμβαση στον ΟΜΕΔ, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για να μην «κουνηθεί φύλλο», να μην οργανωθεί ούτε μια κινητοποίηση. «Στην πιο κερδοφόρα χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού αφήνουν τους εργαζόμενους χωρίς Συλλογική Σύμβαση», αναφέρει το Συνδικάτο και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι), στις 29/3, στις 4.30 μ.μ. Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση στη βάση όσων έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, με αυξήσεις στους μισθούς και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Οπως τονίζει, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «μετράμε απώλειες στο εισόδημά μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις περικοπές κοινωνικών παροχών και τα φοροχαράτσια που μας επιβλήθηκαν από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τη μη υπογραφή ΣΣΕ».
Συνελεύσεις και συσκέψεις
Συνεχίζονται οι συνελεύσεις και συσκέψεις συνδικάτων:
-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη, αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος).
-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας προχωρά στην ετήσια Γενική του Συνέλευση, αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.