Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το ΤΑΙΠΕΔ που θα καταργούσαν προεκλογικά κάνει συζητήσεις με την Cosco για την τροποποίηση του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ

Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Cosco για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης, σχετικά με την  ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας στη Βουλή, σε ερώτηση  ο κ. Σταθάκης είπε ότι «επιμένουμε η συνολική διαχείριση του λιμανιού να διενεργείται υπό την σκέπη του δημοσίου», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία κατάσταση που δεν δημιούργησε» και ότι η συζήτηση με την κινεζική εταιρεία γίνεται ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της «πολύπλευρης οικονομικής πολιτικής» που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση.
Ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα «σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των λιμανιών» και ότι «θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε και να αλλάξουμε τους όρους της σύμβασης με την Cosco, προς όφελος του δημοσίου».
Όπως διευκρίνισε ο Γ. Σταθάκης, «το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρεία για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης».
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε την πώληση του 67,7% των ΟΛΠ και ΟΛΘ, με τις διοικήσεις των δυο λιμένων να απορρίπτουν αυτό το μοντέλο, προκρίνοντας τη μέθοδο των επιμέρους παραχωρήσεων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρα, car terminal, Σ.ΕΜΠΟ., κ.α.).
Πάντως, ήδη ακούγεται ότι υπάρχει πίεση για την πώληση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Μάλιστα, για τον ΟΛΠ φημολογείται ότι το εφάπαξ τίμημα θα ανέλθει στα 400 εκατ. και για τον ΟΛΘ στα 150 εκατ. Στελέχη των δυο λιμένων χαρακτηρίζουν τα ποσά «εξευτελιστικά».