Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Είναι (ακόμα) ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Σπίρτζης; Έντονοι διάλογοι με βουλευτές της ΝΔ

)Περήφανος για το πασοκ λέει ο Σπίρτζης!!)
Ειδήσεις βγήκαν πολλές και κυρίως, (παρα)πολιτικές. Έντονη ήταν η διαμάχη βουλευτών της ΝΔ με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στη συζήτηση για τα μεγάλα έργα υποδομών, που έγινε στη Βουλή.
Οι βουλευτές της ΝΔ ενοχλήθηκαν από το ύφος και μερικές φορές, το περιεχόμενο των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος ανταπάντησε ότι οι προσωπικές επιθέσεις τον κάνουν πιο ισχυρό.
Οι ακόλουθοι διάλογοι στη Βουλή είναι ενδεικτικοί (παρατίθενται αποσπασματικά):

-Χρ. Σπίρτζης: Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για έναν άνθρωπο που είναι στο χώρο των έργων και τον γνωρίζει, οι μόνοι λόγοι που αιτιολογούν την επίκαιρη επερώτηση, είναι για να αντιπολιτευτείτε την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
-Κ. Τζαβάρας: Καλό είναι να μην δίνετε συμβουλές σε βουλευτές.
-Λ. Αυγενάκης: Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Επειδή είναι εξωκοινοβουλευτικός πρέπει να σέβεται.
-Χρ. Σπίρτζης: Θα ήθελα, λοιπόν, πριν απαντήσω για ένα έργο εξειδικευμένα, να καταθέσω τις απόψεις μου, σχετικά με τα όσα επικαλείστε στην επίκαιρη επερώτηση και στο σκεπτικό που αναπτύσσετε. Γιατί κύριε Τζαβάρα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
-Κ. Τζαβάρας: Το δικό μας δεν έχει κρεμαστεί πάντως…
-Χρ. Σπίρτζης: Αναφέρετε ότι δεν ακούτε τίποτα για το σχέδιό μας. Επί λέξει, γράφετε μέσα στην επερώτηση: «Για τα νέα έργα που θα φέρουν φίλους και επενδυτές για να δώσουν νέες θέσεις εργασίας».
Είναι προφανές ότι εμείς δεν ψάχνουμε φίλους για να δώσουν νέες θέσεις εργασίας, όπως εσείς, ούτε για να προσλάβουν φίλους στις νέες θέσεις εργασίας, όπως εσείς.
Αναφέρετε ότι το τρίμηνο Δεκέμβριος 2014-Φεβρουάριος 2015 είχαν προγραμματιστεί σαράντα μεγάλοι διαγωνισμοί συνολικού, ύψους 747 εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς θα τους υλοποιούσατε, αν δεν επισπεύδατε τις εκλογές; Από το ανύπαρκτο ηλεκτρονικό σύστημα του νόμου Χατζηδάκη, δηλαδή του ν.4281 του Αυγούστου του 2014; Από τις ανύπαρκτες υπουργικές αποφάσεις; Από τα ανύπαρκτα προεδρικά διατάγματα που προέβλεπε αυτός ο νόμος;
Δεύτερο έργο που αποτελεί ανέκδοτο, ειδικά όταν άνθρωποι από συγκεκριμένη παράταξη το επικαλούνται: η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τι να πρωτοπούμε; Την ιστορία του μακαρίτη Κούβελα, του κ. Σουφλιά ή τη σύγχρονη δική σας καταστροφική πολιτική;
-Κ. Τζαβάρας: Δεν είναι μακαρίτης.
-Χρ. Σπίρτζης: Νόμιζα ότι. Χίλια συγγνώμη. Να είναι γερός ο άνθρωπος. Έτσι νόμιζα. Άρα, του κ. Κούβελα.
-Χρ. Σπίρτζης: Κύριε Αυγενάκη, και τα δύο έργα πάσχουν. Διότι θα έπρεπε η ΥΠΑ που ρωτάτε, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εδώ και χρόνια να είχε αποδώσει 70 εκατομμύρια σε αυτά τα έργα.
Η Κυβέρνησή σας και οι διοικήσεις που είχατε τοποθετήσει στην ΥΠΑ, επειδή ήσαστε πολύ επιμελείς, το είχαν ξεχάσει αυτό τελείως. Ούτε ένα ευρώ δεν είχε δώσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και βέβαια, για να ξεβαλτώσουν αυτά τα έργα και για να μην μεταφερθούν και στο ΕΣΠΑ, η ΥΠΑ υποχρεώθηκε να δώσει κάποια χρήματα μέσα σε αυτή τη συγκυρία, αυτά δηλαδή που όφειλε.
Τα αποτελέσματα δεν έχουν συνέπειες μόνο στα έργα αλλά και στην ΥΠΑ. Γι’ αυτό καλύτερα μη μας ρωτάτε. Καλύτερα να διαλογιστείτε ή να απολογηθείτε.
-Κ. Τζαβάρας: Να κάνουμε και βουντού!
-Χρ. Σπίρτζης: Να κάνετε και βουντού άμα θέλετε. Έπρεπε να το είχατε κάνει στο παρελθόν αυτό.
Ο τεχνοκρατισμός, κύριε Αυγενάκη, είναι χρήσιμος για να υπηρετεί πολιτικές αξιόπιστες, όχι για να επιβάλει ανάλγητες πολιτικές. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε κάποια στιγμή. Αυτή είναι μία από τις κύριες διαφορές μας.
Γιατί εμείς δεν δίνουμε εξετάσεις ούτε στους παραχωρησιούχους ούτε στις ξένες τράπεζες ούτε στις ελληνικές τράπεζες, αλλά στον ελληνικό λαό. Πού έχετε ξαναδεί για τέτοια έργα να αποπληρώνονται τα δάνεια των τραπεζών σε δέκα χρόνια; Εσείς που έχετε πολλούς φίλους στο τραπεζικό σύστημα, ρωτήστε τους να δούμε. Πού το έχετε ξαναδεί;
-Ν. Παναγιωτόπουλος: Άμα κόψετε την ειρωνεία, θα βρείτε χρόνο!
-Χρ. Σπίρτζης: Κύριε Παναγιωτόπουλε, δεν ειρωνεύομαι. Για όνομα του Θεού! Με ξέρετε πολλά χρόνια.
-Ν. Παναγιωτόπουλος: Σας ξέρω πολύ καλά, από τότε που ήσασταν στο ΠΑΣΟΚ.
-Χρ. Σπίρτζης: Ναι ήμουν. Λάθος. Κάνω την αυτοκριτική μου.
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πρώτον είναι τιμή και για μένα και σύμφωνα με την απόφαση της διοικούσας του ΤΕΕ και για το Τεχνικό Επιμελητήριο για τους μηχανικούς - γι’ αυτό και ορκίστηκα Υπουργός ως Πρόεδρος του ΤΕΕ και στη συνέχεια παραιτήθηκα, με απόφαση της διοικούσας- που ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ως εξωκοινοβουλευτικό Υπουργό, Αναπληρωτή Υπουργό στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σας ενοχλεί. Κύριε Σκρέκα, εσείς είστε εδώ τουλάχιστον που τα είπατε, ο κ. Παναγιωτόπουλος έφυγε. Ο κ. Σκρέκας είναι συνάδελφος, ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι από οικογένεια μηχανικών. Ως Υπουργοί πόσες φορές συναντηθήκατε με τον Πρόεδρο και τη διοικούσα του ΤΕΕ;
Τέλος, για να ολοκληρώσω με τα προσωπικά θέματα, δέχθηκα κατηγορία ότι ήμουν στο ΠΑΣΟΚ. Είναι τιμή μου που ήμουν στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να υπηρετεί τις αρχές, τις αξίες του και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Γι’ αυτό και πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου -και από τη δική σας παράταξη- ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε πρώτο κόμμα. Δεν το έχετε καταλάβει αυτό; Τιμή μας είναι αυτό που λέτε. Εμείς μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όχι οι άλλοι που συνεργάζονταν.
Κύριε Αυγενάκη, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Πέντε χρόνια ήμουν Πρόεδρος του ΤΕΕ. Πριν τρεις μήνες που ήμουν Πρόεδρος του ΤΕΕ, δεν θυμάστε τι έλεγα στις Επιτροπές; Νομίζετε ότι τώρα δίνω εξετάσεις για να δείξω ότι είμαι καλός Συριζαίος; Δεν τα θυμάστε; Εσείς τουλάχιστον ήσασταν και στις Επιτροπές. Τα ακούγατε. Οι υπόλοιποι ήταν μηχανικοί, τα άκουγαν, έβλεπαν τα δελτία τύπου.
Μάλιστα, με ενημέρωσαν, επειδή εγώ δεν ήμουν στην Αίθουσα, ότι κάποιος ρώτησε γιατί μιλάω εγώ για τα δημόσια έργα, που ήμουν Πρόεδρος του ΤΕΕ. Σοβαρά μιλάτε; Ποτέ δεν έχετε διαβάσει μια ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τα δημόσια έργα; Ποτέ; Ρωτήστε έναν μηχανικό, όποιον θέλετε. Ρωτήστε κάποιον δικό σας, από την παράταξή σας. Δεν αποδομούμαστε έτσι. Το αντέχουμε. Ειλικρινά έχουμε ατσαλώσει όλα αυτά τα χρόνια. Να φωνάζετε όσο θέλετε. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Είναι, επίσης, τιμή μου που είμαι εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός σε αυτήν την Κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο Πρωθυπουργό και έχετε και ένα πρόσθετο ατού. Εγώ δεν έχω ασυλία. Καμία, ούτε και επιθυμώ να έχω. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, ούτε από αυτά που λέω ούτε από αυτά που κάνω.
metaforepress