Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Πόρισμα πρόκληση για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ

 
Πόρισμα - πρόκληση στα ΕΛΠΕ
 
Το πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή διερεύνησης του «ατυχήματος» στα ΕΛΠΕ είναι πρόκληση για την εργατική τάξη, που μετράει ήδη τρεις νεκρούς από το παρανάλωμα στις 8 του Μάη.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση των ΕΛΠΕ έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα των νεκρών εργατών. Με το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή (αποτελούνταν από πέντε διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ και δυο εκπροσώπους των εργαζομένων), έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν το έγκλημα.

Στις καταγγελίες των εργαζομένων ότι ανάμεσα στους παράγοντες που συνέβαλαν στο ατύχημα είναι και η εξαντλητική δουλειά των 12 και 16 συνεχόμενων ωρών, προκειμένου να τελειώσουν γρηγορότερα οι εργασίες του shut down, το πόρισμα απαντάει επί λέξει: «(...) η δωδεκάωρη εργασία αποτελεί πάγια πρακτική των διυλιστηρίων κατά τη διάρκεια γενικής συντήρησης».
Δηλαδή, με τον πιο επίσημο τρόπο, το κράτος και η διοίκηση των ΕΛΠΕ νομιμοποιούν τη δωδεκάωρη δουλειά και δίνουν το «πράσινο φως» στην εταιρεία και στους εργολάβους να επιβάλλουν 14ωρα και 16ωρα και μάλιστα με ωρομίσθιο 3,80 ευρώ!
***
Κατά τ' άλλα, «βγάζει μάτι» η προσπάθεια της επιτροπής να θωρακίσει τα ΕΛΠΕ, τους εργολάβους και τελικά την ίδια την κυβέρνηση, από τις καταγγελίες για πλημμελή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, για άθλιες συνθήκες δουλειάς και όλους τους άλλους παράγοντες που συντέλεσαν στο «ατύχημα».
Για παράδειγμα, το πόρισμα αποφαίνεται ότι: «Το επίσημο χρονοδιάγραμμα γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου προέβλεπε διάρκεια 35 ημερών. Κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της γενικής συντήρησης, προέκυψε ότι οι απαραίτητες εργασίες ήταν τελικά λιγότερες από την αρχική εκτίμηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά ανάγκη συμπίεσης του χρονοδιαγράμματος».
Δηλαδή, σύμφωνα με το πόρισμα, η εταιρεία θα μπορούσε να είχε συμπιέσει το χρονοδιάγραμμα, αν διαπίστωνε ότι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και χρονοβόρες.
Αυτό, σε συνδυασμό με την αναφορά του πορίσματος στα 12ωρα, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των ταξικών συνδικάτων ότι η διάρκεια των εργασιών και η εντατικότητα της δουλειάς εξαρτώνται απόλυτα από την επιδίωξη της εργοδοσίας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση είναι υψηλά και κάθε μέρα που το διυλιστήριο παραμένει κλειστό, συνεπάγεται μεγάλη χασούρα για τα ΕΛΠΕ.
***
Το πόρισμα είναι τόσο προκλητικό, ώστε ακόμα και το διαπιστωμένο γεγονός ότι δεν ήχησε ο συναγερμός την ώρα της φωτιάς, το υποβιβάζει σε απλή εντύπωση των εργαζομένων. Οπως γράφει, «αρκετοί συνάδελφοι υποστήριξαν ότι δεν άκουσαν το συναγερμό»!
Η εξέλιξη είναι αναμενόμενη. Εγκαιρα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε προειδοποιήσει ότι όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και στα ΕΛΠΕ, από το κράτος και την εργοδοσία θα γινόταν προσπάθεια να αποδοθεί το θανατηφόρο «ατύχημα» σε ανθρώπινο λάθος και στην «κακιά την ώρα».
Το πόρισμα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Ο καλύτερος φόρος τιμής στους νεκρούς και τραυματισμένους συναδέλφους τους είναι να το κάνουν κουρελόχαρτο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, μόνιμοι και εργολαβικοί.
Να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, με αυστηρή τήρηση του οκτάωρου και της Συλλογικής Σύμβασης με την οποία έγινε το προηγούμενο shut down. Να απορρίψουν τις παραινέσεις του υπουργού Λαφαζάνη ότι εργαζόμενοι και διοίκηση πρέπει μαζί να διασώσουν την αξιοπιστία των ΕΛΠΕ.
Να συσπειρωθούν στα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου και Ενέργειας, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλάι τους, οργάνωσαν τον αγώνα και ανέδειξαν ορθά - κοφτά ότι το κέρδος των καπιταλιστών είναι αυτό που δολοφονεί εργάτες.