Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κυβέρνηση - τρόικα: Διαπραγματεύονται ακόμα χειρότερα μέτρα για το λαό



Ενόψει του Γιούρογκρουπ που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, κυβέρνηση και κουαρτέτο συνεχίζουν τα διαβούλια πάνω στην αντιλαϊκή ατζέντα των προαπαιτούμενων και ράβουν στο λαό νέο «κουστούμι» με μέτρα πρόσθετα σε αυτά, που έχουν επιβληθεί έως σήμερα και διατηρούνται στο ακέραιο. 
Η διαπραγμάτευση για να δοθούν τα 2 δισ. της δόσης, επικεντρώνονται τώρα σε ζητήματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, η πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Και μόνο το γεγονός ότι για τους πλειστηριασμούς και τις 100 δόσεις συζητιέται τώρα η αλλαγή προς το δυσμενέστερο της προηγούμενης νομοθεσίας, η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να προστατέψει αποτελεσματικά τα λαϊκά νοικοκυριά, δείχνει ότι η διαπραγμάτευση με το λεγόμενο «κουαρτέτο» που διαφημίζει η κυβέρνηση, μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα και όχι βέβαια καλύτερα για το λαό.
Με αυτό το δεδομένο, έγιναν τις προηγούμενες δύο μέρες και συνεχίζονται την Κυριακή αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών θεσμών.       
Πάντως, το στίγμα της διαπραγμάτευσης το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το Σάββατο.
Από τα συνθήματα για την «προστασία της πρώτης κατοικίας», η κυβέρνηση πέρασε στο «προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων», για την οποία ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι συνεπής».
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θεωρεί αδύνατους όσους κινούνται εισοδηματικά στα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας, η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού δείχνει ότι παραμένει ανοιχτός ο δρόμος να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που στατιστικά δεν κατατάσσονται στους πλέον εξαθλιωμένους.
Θυμίζουμε ότι, με την ίδια λογική, προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και αυτό που συζητιέται τώρα είναι πού θα μπει ο πήχης, ώστε να δρομολογηθεί επί της ουσίας η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Αντίστοιχα, για τις 100 δόσεις συζητιέται η αυστηροποίηση των όρων συμμετοχής και παραμονής των οφειλετών στο πρόγραμμα, που θα οδηγήσει χιλιάδες εκτός ρύθμισης, ενώ σε ότι αφορά τα «ισοδύναμα» για την εκπαίδευση, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές τα αναζητούν ξανά στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.