Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

“Ασφυξία” στην Ειδομένη – Εγκλωβισμένα 10 τρένα


Χαώδης η κατάσταση στην Ειδομένη Κιλκίς καθώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που συγκεντρώνονται στην περιοχή, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί κι ενώ προχωρούν οι εργασίες για την δημιουργία φράκτη προκειμένου να ελέγχεται η διέλευση.
Πολλοί από τους πρόσφυγες βρίσκονται πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα 10 εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, «στην Ειδομένη, η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς γίνεται χειρότερη καθημερινά».
«Έρχονται συνεχώς λεωφορεία και αφήνουν κόσμο ο οποίος έχει κατασκηνώσει επάνω στις γραμμές του τρένου. Άλλοι βρίσκονται στον κάμπο με φοβερό κρύο και υγρασία δίπλα απο το ποτάμι» ανέφερε στον Αθήνα 9,84.
«Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες  άτομα ακριβώς επάνω στην συνοριογραμμή. Απο την άλλη πλευρά, τα Σκόπια έχουν φέρει στρατό για να ελέγχει την κατάσταση και δημιουργούν την υποδομή για την κατασκευή του φράκτη» συμπλήρωσε.
AP - Ειδομένη - σύνορα - Σκόπια - Πρόσφυγες - μετανάστες
Σύμφωνα με την Ξανθούλα Σουπλή, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, που μίλησε στον ίδιο σταθμό, «αυτή την στιγμή η εικόνα είναι ότι 500 μετανάστες βρίσκονται επάνω στις γραμμές και δεν επιτρέπουν ούτε την διέλευση των άλλων προς τα Σκόπια. Ασκούν βέτο, λέγοντας πως “αν δεν περάσουμε εμείς δεν περνά κανείς”.  Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα καθώς όλο το βράδυ ερχόντουσαν λεωφορεία μεταφέροντας ανθρώπους και τώρα στην Ειδομένη έχουν συγκεντρώθει κάπου 8.000 άτομα» .
AP - Ειδομένη - σύνορα - Σκόπια - Πρόσφυγες - μετανάστες
Όπως λέει στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια.
AP - Ειδομένη - σύνορα - Σκόπια - Πρόσφυγες - μετανάστες
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).
nocomments.gr