Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στοκχόλμη: Κινητοποίηση των εργαζομένων σε Μετρό, Προαστιακό και τοπικά τρένα

 
Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που οργάνωσαν σήμερα τα συνδικάτα των εργαζομένων στο Μετρό, τον Προαστιακό και στα τοπικά τρένα, στο κέντρο της Στοκχόλμης.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των συνδικάτων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος στο Συνδικάτο των Εργαζομένων στο Μετρό, Γιάννης Κωνστάντης, που εκπροσωπεί 1.400 εργαζόμενους, αναφέρθηκε στην κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών.

 Επισήμανε ότι ενώ η εργατική τάξη παράγει όλο τον πλούτο, το κεφάλαιο τον καρπώνεται, και ότι το κράτος και η τοπική διοίκηση μαζί με τις ιδιωτικές εταιρείες δημιουργούν κοινές επιχειρήσεις για να στηρίξουν το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και συνολικά ο λαός πληρώνουν το μάρμαρο, οι πρώτοι με χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και ο λαός με την αύξηση των εισιτηρίων, αλλά και μέσω της φορολογίας. Η μόνη λύση είναι η αντίσταση σε αυτήν την πολιτική, να πιστέψουν οι εργαζόμενοι στη δύναμή τους και να αντεπιτεθούν, βάζοντας στόχο την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.
Η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Νομαρχίας, την ώρα που γινόταν συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αλλά και τις περικοπές στις αστικές συγκοινωνίες και την περίθαλψη που είναι ευθύνη της τοπικής διοίκησης.
Τα συνδικάτα μαζί και με άλλες οργανώσεις πρόκειται το επόμενο διάστημα, ιδίως το φθινόπωρο, να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική αυτή με διάφορες μορφές. Φαίνεται ότι ήδη μπροστά στις πιέσεις του κινήματος, η πλειοψηφία της τοπικής διοίκησης στη σημερινή της συνεδρίαση θα κάνει πίσω από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων. Η πάλη συνεχίζεται όμως έτσι ώστε συνολικά να ανατραπεί αυτή η πολιτική, μιας και οι υποχωρήσεις αυτές θα είναι προσωρινές.
902