Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ

Εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για τη διερεύνηση συμβάσεων της ΕΡΓΟΣΕ έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με τα σιδηροδρομικά έργα.
Επίσης, ο κ. Σπίρτζης, αφού πρώτα ανέφερε ότι «σήμερα με το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης ανάλογα το έργο, την κατηγορία, τις εργασίες, τα υλικά, μπορεί να υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες εκπτώσεις», υπογράμμισε ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για διάφορες συμβάσεις, όπως το Ψαθόπυργος – Ρίο.

Ακολουθεί το κείμενο από τις ομιλίες στη Βουλή
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού): Κύριε Νικολόπουλε, με την επίκαιρη ερώτησή σας αναδεικνύετε για μία ακόμη φορά τις χρόνιες παθογένειες του συνολικού συστήματος παραγωγής έργων στη χώρα μας.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στο θέμα της επίκαιρης ερώτησής σας αναφέρετε τις πολύ μικρές εκπτώσεις στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ. Τονίζω την αναφορά σας, «πολύ μικρές εκπτώσεις».
Θα έπρεπε ως κράτος να είχαμε ένα άλλο πραγματικό σύγχρονο σύστημα τιμολόγησης τεχνικών εργασιών και υλικών και επομένως σοβαρούς πραγματικούς προϋπολογισμούς. Αντ’ αυτού έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα με άλλες τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές και άλλες πολύ μικρότερες.
Συνεπώς, έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στον προγραμματισμό νέων έργων αλλά και στους ελέγχους και στις αξιολογήσεις. Εάν είχαμε ένα ορθό σύστημα τιμολόγησης θα έπρεπε να έχουμε πολύ μικρές εκπτώσεις.
Σήμερα γίνεται αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Σήμερα με το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης ανάλογα το έργο, την κατηγορία, τις εργασίες, τα υλικά, μπορεί να υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες εκπτώσεις. Για τα όσα καταγγέλλετε, ότι δηλαδή διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΡΓΟΣΕ φούσκωσαν τους προϋπολογισμούς των έργων, θα το διερευνήσουμε. Ήδη δόθηκε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Και –αν θέλετε- κρατήστε για τα Πρακτικά την παραπομπή.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το Κοινοβούλιο θα εξετάσει εάν θα προχωρήσει ο διαγωνισμός με αριθμό 716, όπως ρωτάτε, εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ή εάν θα ακυρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους διοικητικούς παράγοντες, εφόσον επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες σας μετά την έρευνα που έχουμε διατάξει.
Τώρα στην τρίτη ερώτηση, κύριε Νικολόπουλε, θίγετε ένα από τα θέματα που έχω αναδείξει και έχω παλέψει προσωπικά για την ανάδειξή τους. Με ρωτάτε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εγώ θα σας παρακαλούσα να επεκτείνετε την ερώτησή σας για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τις υπόλοιπες μη συνταγματικά κατοχυρωμένες Ρυθμιστικές Αρχές.
Έχω ξαναμιλήσει για τις δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές, που είναι πιο εξαρτημένες και από την εξάρτηση. Είναι ο νέος σύγχρονος τρόπος παράκαμψης του Ελληνικού κράτους, της ελληνικής νομοθεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο νέος τρόπος άμεσης παρέμβασης κάποιων έξω από τη χώρα στη χώρα. Διαβάστε το νόμο που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μιας Ρυθμιστικής Αρχής που λέει ότι είναι ανεξάρτητη, όπως και οι υπόλοιπες, σκόπιμα, για να μπερδεύεται ο ρόλος τους με τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως αρχή υπεράνω του Κοινοβουλίου. Δεν ενημερώνει, όπως αναφέρατε, –το ίδιο κάνει και η ΕΕΤΤ- ο πρόεδρός της. Και εμπλέκεται ακόμη και σε αναρμόδια θέματα. Να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει σύλλογος ή φορέας ελευθέρων επαγγελματιών που η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην έχει ξεκινήσει έλεγχο ότι είναι καρτέλ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ποινικοποιήσει τον συνδικαλισμό στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αν θυμάστε, πριν δύο χρόνια, πιθανά και τρία, έχει καταδικάσει το μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως καρτέλ. Δεν έχει βρει άλλο καρτέλ από τότε. Και, βέβαια, το εξέτασε παρεμπιπτόντως. Μια άλλη υπόθεση εξέταζε και παρεμπιπτόντως το καταδίκασε ως καρτέλ. Και η στόχευση και οι εντολές που είχε πάρει ήταν για τη στόχευση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των μηχανικών τότε.
Στη συνέχεια η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε και με το θέμα των ειδικοτήτων των μηχανικών και σε ποια αντικείμενα κάθε ειδικότητα πρέπει να έχει πρόσβαση. Δηλαδή, θα σας πει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εσάς αν αυτός που θα σας κάνει στατικά δεν θα είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά θα πρέπει να είναι και άλλη ειδικότητα. Γιατί είναι «ειδική» για το θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εδώ μιλάμε για παράνοια.
Αντίστοιχες και χειρότερες λειτουργίες έχει η άλλη Ρυθμιστική δήθεν ανεξάρτητη Αρχή η ΕΕΤΤ, χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοδοσία με αποτελέσματα ενάντια στην κοινωνία και την προάσπιση των συμφερόντων του πολίτη.
Θεωρώ ότι και οι Βουλευτές και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσουν για την ανατροπή αυτών των υπερεξουσιών των Ρυθμιστικών Αρχών και την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Δεν ανήκει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αρμοδιότητές μου, αλλά μπορώ να βοηθήσω.
Γνωρίζω, επίσης, και για την OLAF, που ρωτάτε. Θα μου επιτρέψετε εκ του αποτελέσματος για τη λειτουργία και των δύο αρχών, και της ευρωπαϊκής και της εθνικής, να είμαι απόλυτα επιφυλακτικός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα καταθέσω και τη μηνυτήρια αναφορά στην κ. Ράικου και τις προηγούμενες ερωτήσεις για εκείνους που θα θελήσουν είτε από τους πολίτες που μας παρακολουθούν να μπουν στα Πρακτικά και να τα βρουν είτε για τις υπηρεσίες.
Αλλά θέλω να μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες να υπογραμμίσω ότι ενώ σε πλήθος ερωτήσεων που υπεβλήθησαν, απέφευγαν οι προηγούμενοι Υπουργοί να έρθουν ή και να απαντήσουν ή μάλλον απαντούσαν με μια απάντηση καρμπόν, σήμερα ο Υπουργός ήρθε εδώ και είπε ότι θα κάνει αυτό που έχει υποχρέωση, αλλά να που δεν γινόταν.
Αλήθεια, το πιστεύουν όσοι μας ακούνε, κύριε Υπουργέ; Το πιστεύει, μήπως, η κυρία Υπουργός, η κ. Βαλαβάνη, ότι εικονικά τιμολόγια, κυρία Βαλαβάνη, έπιασαν στη σήραγγα Όθρυος; Τους πιάσανε, αλλά αυτοί μένουν εκεί, δεν τους πειράζει κανένας. Είναι αυτοί που αξιολογούν, είναι αυτοί που κάνουν τις καινούργιες συμβάσεις τώρα, προχθές, χθες. Είναι δυνατόν;
Είπε ο Υπουργός ότι θα εξετάσει. Βεβαίως, αλλά μέχρι να εξετάσει, αυτοί πρέπει να μένουν και να βάζουν χρυσές υπογραφές; Μας ακούει ο κόσμος. Ό,τι νομίζετε. Νομίζω, όμως, ότι δεν το θέλει ούτε ο θεός ούτε ο διάολος ούτε και ο νόμος. Μάλλον ΕΔΕ θα έπρεπε να γίνει, να εξεταστούν. Το ΣΔΟΕ πάλι τι κάνει; Είναι δυνατόν; Μήπως μιλάμε για χαρτζιλίκια; Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια.
Κυρία Πρόεδρε, στην παραχώρηση της «Ολυμπίας Οδού» κάπου διασταυρώνεται η «Ολυμπία Οδός» με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Το ήξεραν από την πρώτη μέρα, το ήξεραν πριν ξεκινήσει, αλλά δεν κάνανε τίποτα. Γιατί; Το έχω καταγγείλει εδώ και τρία χρόνια με συχνές ερωτήσεις με όλες τις κυβερνήσεις. Κάποιοι νομίζουν και λένε «Μα, εσείς δεν είστε στην Κυβέρνηση;». Εγώ από το 1989 που είμαι εδώ κάνω εκείνο που νομίζω ότι πρέπει να κάνει ένας Βουλευτής, δηλαδή όταν του φτάνουν στοιχεία τέτοια, να έρχεται εδώ και να τα αναδεικνύει και η Κυβέρνηση, βεβαίως, αναλόγως να πράττει.
Ε, λοιπόν, ακούστε: Προχτές αυτοί το ανακάλυψαν, για να δώσουν –δεν το έλυναν το θέμα- απευθείας την ανάθεση των απαιτουμένων εργασιών, σε ποιους λέτε; Στους εθνικούς εργολάβους. Στους γνωστούς, ΑΚΤΩΡ φέρ’ ειπείν και όλους αυτούς. Είχα κάνει –επαναλαμβάνω- πολλές ερωτήσεις. Γι’ αυτό λέω τώρα: Θα τους αφήσουμε ανενόχλητους τους επίορκους αυτούς διοικητικούς παράγοντες, τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, που πρωτοστάτησαν σε αυτήν τη μεγάλη απάτη των στημένων διαγωνισμών; Και θα προχωρήσετε, όπως πολύ σωστά…
Μετά από αυτή τη λεηλασία λοιπόν, αφού ασχολείται ήδη η δικαιοσύνη, εμείς θα τους συγκαλύψουμε, εμείς θα αφήσουμε να γίνει η κατοχύρωση του διαγωνισμού 716 στην εταιρεία που μειοδότησε ή θα αφήσουμε τους εγκάθετους των εθνικών εργολάβων να οδηγήσουν και πάλι στην αγκαλιά τους, όπως έκαναν τις προηγούμενες φορές, και αυτή την περίπτωση;
Τέλος, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι θα έπρεπε να ακούσουμε ποιες είναι αυτές οι κατασκευαστικές εταιρείες και ποια είναι τα έργα που ελέγχονται από αυτή την Επιτροπή Ανταγωνισμού του κ. Κυρατσάκη –αν δεν κάνω λάθος, αν τον λέω καλά- όσον αφορά, κυρία Πρόεδρε, για το πόσο ανεξάρτητες είναι.
Λείπει τώρα η συνάδελφος η «ποταμίσια», του Ποταμιού, για να ακούσει για τον υπόνομο! Ξέρετε, κύριε Υπουργέ –δεν μπορεί να μην ξέρετε-, ποιος είναι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής που έλεγε η κυρία συνάδελφος και τον βαθμό συγγενείας που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό; Δεν μπορεί να μην το ξέρετε. Όπως και η κ. Βαλαβάνη δεν μπορεί να μην ξέρει ποιος ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο εκ Καλαμών κομματάρχης του πρώην πρωθυπουργού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Νικολόπουλε, καλό είναι να μην κάνουμε αναφορές σε συναδέλφους που απουσιάζουν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές ήσαντε οι ανεξάρτητες αρχές, αυτά ήσαντε τα ανεξάρτητα πρόσωπα που θα έκαναν έλεγχο στους πρωθυπουργικούς φίλους. Ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε εδώ μετά από λίγο καιρό και να πούμε ότι και η καινούργια Κυβέρνηση, δυστυχώς, έμεινε στον αφορισμό των νταβατζήδων, αλλά το πάρτι να συνεχίζεται κανονικά.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κ. Νικολόπουλο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού): Κύριε Νικολόπουλε, να επαναλάβω ότι δόθηκε ήδη –και κατέθεσα και το αντίστοιχο έγγραφο– εντολή διερεύνησης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που ανήκει στο Υπουργείο, για την ΕΡΓΟΣΕ. Δεν μπορεί ο Υπουργός να κάνει αυτή την έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες που κάνατε.
Το δεύτερο είναι προφανώς για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό 716. Αυτό είναι δέσμευση. Η νέα διοίκηση θα εξετάσει αν θα προχωρήσει ή όχι, αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και όλα τα υπόλοιπα που θίξατε.
Σε σχέση όμως με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη σημερινή ερώτηση που κάνατε, θα σας διαβάσω το εξής και θα το καταθέσω: «Είναι επίσης γνωστό στο Βουλευτή», λέει ο κ. Κυριτσάκης, «ότι οι έλεγχοι και οι έρευνες που διενεργούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι απόρρητες…».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού): «…και διέπονται από ένα εξόχως αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνουμε ότι δεν δυνάμεθα να δώσουμε περισσότερα στοιχεία ή πληροφορίες αναφορικά με υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, καθώς και τους διαγωνισμούς που ελέγχονται.»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει η κ. Κωνσταντοπούλου επ’ αυτού, για το απόρρητο στη Βουλή των Ελλήνων, και στον κ. Στουρνάρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού): Το γνωρίζω. Απλώς καταθέτω το έγγραφο για να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο και να πιέσει και εμάς όλους να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο που λειτουργούν οι δήθεν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, που δεν είναι ανεξάρτητες, δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Είναι άλλο πράγμα.
Και με το νομικό πλαίσιο που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, ειδικά κάποιες από αυτές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπερκαλύπτουν και το Κοινοβούλιο. Δηλαδή βγάζουν ΦΕΚ με παρατηρήσεις πάνω σε νομοσχέδια που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, για να έρθει μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλος και να επιβάλει στο Κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει. Αυτά πιστεύω ότι τα γνωρίζετε και πρέπει επιτέλους να τα αλλάξουμε και άμεσα.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, να κάνω μία παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφέρθηκε ο Υπουργός, τον οποίον και πάλι ευχαριστώ, γιατί πιάνει τα κάρβουνα, τα αναμμένα κάρβουνα στα χέρια, και δι’ αυτού και την Κυβέρνηση, να σας παρακαλέσω είτε από του Βήματος, από της θέσεως που έχετε, είτε σε άλλη ευκαιρία να ενημερώσετε την εκτελεστική εξουσία ότι έχουμε το οπλοστάσιο και μπορούν να τους γράψουν στα παλιά τους παπούτσια αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό από το Κοινοβούλιο. Υποχρεούνται να τα φέρουν, κι εσείς το ξέρετε, το προβλέπει κι ο Κανονισμός και το Σύνταγμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ωραία, μόλις θα σχολίαζα, αν δεν παίρνατε αυθαιρέτως το λόγο, κύριε Νικολόπουλε, ότι η προσέγγιση του κυρίου Υπουργού είναι πάρα πολύ σημαντική και σοβαρή και πρέπει ίσως να αποτελέσει και θέμα συζήτησης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
metaforespress