Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Σιδηροδρομικές απεργίες στην Πορτογαλία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις χώρες της Ευρώπης που χτυπιούνται από την  ευρωπαική πολιτική  της λιτότητας  των ιδιωτικοποιήσεων και της προστασίας του κεφαλαίου.Στην Πορτογαλία του μνημονίου παρά τις εναλλαγές των κυβερνήσεων συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές Πάνω από τα δύο τρίτα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Πορτογαλία ακυρώθηκαν την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας πάνω από τις μεταρρυθμίσεις του εθνικού συστήματος μεταφοράς, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει  την REFEL, μια εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και την εταιρεία Estradas de Portugal, η οποία διαχειρίζεται δίκτυο οδικών υποδομών, σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η συγχώνευση θα μειώσει το κόστος λειτουργίας και να καταστούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές να  αποδοτικότερες, σύμφωνα με την Infraestructuras de Portugal, η οποία είναι αρμόδια Επιτροπή για τη συγχώνευση των εταιρειών.

Ωστόσο, οι απεργοί υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας.

Την ίδια ημέρα, οι πορτογαλικές αρχές εξέδωσαν εκτελεστικό διάταγμα με στόχο να αποτραπεί μια παρόμοια απεργία που επρόκειτο να γίνει από τους εργαζόμενους  σε αεροπορική εταιρεία   27 εως 30/12/2014 σύμφωνα με την El Universal ισπανικής γλώσσας εφημερίδα.

Ο υπουργός Οικονομίας Αντόνιο Pires de Lima δικαιολόγησε την ακύρωση των απεργιών, λέγοντας ότι η απεργία κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες απώλειες για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα.

Μια παρόμοια απεργία έπληξε την πρωτεύουσα της Λισαβόνας, την Τρίτη. Πορτογάλοι εργαζόμενοι του μετρό κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία του μετρό  Metropolitano de Lisboa. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της χειροτέρευσης συνθηκών εργασίας, περικοπές θέσεων εργασίας και τη μείωση των πληρωμών υπερωριών.