Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η «Νότια Οδός» που οραματίζονται οι Κινέζοι. Ο ρόλος Ελλάδας, Σκοπίων, Σερβίας

Την συμμετοχή της Κίνας στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη, εξήγγειλε ο Kινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.  
Ο Λι Κετσιάγκ, μετά τη συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής της Κίνας και 16 Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου, από το Βελιγράδι, μέχρι τη Βουδαπέστη, αποτελεί το πρώτο τμήμα του δικτύου ταχείας κυκλοφορίας, που θα επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα. 
«Στη Σύνοδο του Βελιγραδίου υπογράψαμε συμφωνία για την υλοποίηση του έργου ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου προς τη Βουδαπέστη, όπου οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται με 200 χιλιόμετρα την ώρα και τώρα το πρόγραμμα αυτό διευρύνεται με την συμμετοχή της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. 
Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι και τα λιμάνι του Πειραιά θα αποτελέσουν επίσης τμήμα της θαλάσσιας και χερσαίας ταχείας οδού διασύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη», ανέφερε ο Λι Κετσιάνγκ στη συνέντευξη Τύπου. 
Ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα αποτελέσει κύρια οδό διακίνησης εμπορευμάτων, από και προς την Κίνα, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την άλλη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των περιοχών απ΄ όπου διέρχεται». 
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό του έργου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει με κεφάλαια, όπως επίσης και στο τεχνικό τμήμα της κατασκευής. Επισήμανε δε ότι όλα θα γίνουν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  
Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στη Σερβία θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια της γέφυρας στο Δούναβη, που κατασκεύασαν κινέζικες κατασκευαστικές εταιρείες και θα αποτελέσει τμήμα της περιφερειακής οδού του Βελιγραδίου.
Σημαντικός ο Πειραιάς  
Είχε προηγηθεί άρθρο του Κινέζου πρωθυπουργού, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, χαρακτηρίζοντάς τον Πειραιά βασικό κόμβο στη διακίνηση εμπορευμάτων, από και προς, την Κίνα.
Στο άρθρο αυτό, ο Κινέζος πρωθυπουργός σημειώνει ότι «με κόμβο το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα και το σιδηροδρομικό δίκτυο Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, η αποκαλούμενη "Νότια οδός" μπορεί να αποτελέσει τη θαλάσσια και χερσαία, ταχεία γραμμή επικοινωνίας της Κίνας με την Ευρώπη».
Υπογραμμίζει δε, ότι η αξιοποίηση αυτής της οδού, θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απ' όπου διέρχεται. 
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για να διευκολυνθούν οι μεταφορές, η διακίνηση εμπορευμάτων και η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.
Η χερσαία και θαλάσσια οδός, όπως και η χερσαία σιδηροδρομική γραμμή μέσω Ρωσίας θα αποτελέσουν το κατάλληλο, αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», επισημαίνει, στο άρθρο του στο Ταγνιούγκ, ο Λι Κετσιάνγκ.
metaforespress