Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Φονικές πλημμύρες σε Έβρο - Μακεδονία: Έγκλημα διαρκείας η ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας


Για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών χτυπά περιοχές της χώρας, με ανθρώπινα θύματα, ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, αρδευτικά δίκτυα, οδοποιία, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση αναδεικνύει και πάλι τις βαρύτατες ευθύνες των κομμάτων -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- που όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα κυβέρνησαν και κυβερνούν και φυσικά των πρώην νομαρχών, των νυν περιφερειαρχών και δημάρχων που στηρίζουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το λαό μας, δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΕ και δεν χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της, που δημιουργούνται με χρήματα του λαού. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως μη παραγωγικά, αφού δεν εξασφαλίζουν κέρδη και ανταγωνιστικότητα στο κεφάλαιο.
Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, μέσα σε μια εβδομάδα πνίγηκαν πέντε άνθρωποι σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες. Επιπλέον, πλημμύρισαν σπίτια, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πολλά από τα οποία είχαν ασυγκόμιστες παραγωγές (βαμβάκια, καλαμπόκια, μηδική, κηπευτικά). Ενδεικτική είναι η κατάσταση σε Χαλκηδόνα, Καλοχώρι, Επανομή, Βασιλικά, Νέα Ραιδεστός και Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης, όπου πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπίτια, καταστήματα, χωράφια.
Στο Δήμο Παιονίας του Κιλκίς πλημμύρισαν 50.000 στρέμματα. Επιπλέον, ο νομός έχει κοπεί στα δύο εξαιτίας των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Στη Χαλκιδική οι νέες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμιών, χειμάρρων και ρεμάτων, που, με τη σειρά τους, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καταρρεύσεις γεφυρών, κατολισθήσεις. Εντονότερα είναι τα προβλήματα σε Ολυμπιάδα, Βαρβάρα, Ιερισσό, Μαραθούσα, Κρήμνη Γομάτι και Ορμύλια.
Η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων συνδέεται και με το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο, οι υποδομές δε συντηρούνται, οι χείμαρροι και τα ποτάμια δεν καθαρίζονται, λόγω των δραματικά μειωμένων προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών που αποδέχονται να διαχειριστούν οι διοικήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα έσοδα από ΚΑΠ για επενδυτικές δαπάνες και δαπάνες βελτίωσης - συντήρησης - αποκατάστασης του οδικού δικτύου όλης της Περιφέρειας ανέρχονται σε μόλις 2,7 εκατ. ευρώ.
Εγκλημα διαρκείας
Στον Έβρο, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εκκένωση του Ορμενίου και της Κάτω Σαγίνης, προκειμένου να μη θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές, η αντιπλημμυρική προστασία σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50, για τις ανάγκες εκείνης της εποχής!
Ο Έβρος είναι αποδέκτης 4 ποταμών: Δέχεται τα νερά του Άρδα (αποστραγγίζει όλη τη Νοτιοανατολική Βουλγαρία) και του Τούντζα στο ύψος της Αδριανούπολης, του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο και τα νερά του Εργίνη στο Τυχερό. Από την Αδριανούπολη και μετά, ουσιαστικά, ενσωματώνει στη ροή του περίπου το 85% της συνολικής παροχής του.
Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» και η ανθρώπινη παρέμβαση είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα μπαζώματα των ρεμάτων, η μετατροπή δασικής γης σε αγροτική, η αποψίλωση δασών, ιδιαίτερα στη γειτονική Βουλγαρία. Επίσης, το στένεμα της κοίτης των ποταμών Έβρου, Άρδα, Ερυθροπόταμου και τη μείωση της υδραυλικής διατομής τους, με αποτέλεσμα αυτές οι παροχές νερού να είναι αδύνατο να συγκρατηθούν.
Έτσι, για άλλη μια χρονιά, έσπασαν αναχώματα και πλημμύρισαν δεκάδες χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πνίγηκαν ζώα, προκλήθηκαν ζημιές σε αντλιοστάσια, οδοποιία, γεωτρήσεις. Περιοχές που κυρίως πλήγηκαν είναι τα χωριά Ορμένιο, Βύσσα, Σοφικό, Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες, Ισαάκιο, Κισσάριο, Αμόριο, Λάβαρα.
Τεράστιες, όμως, είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας. Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση του Ορμενίου. Οι κάτοικοι 10 χρόνια τώρα απαιτούν να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό προστατευτικό ανάχωμα για το χωριό, αυτό που αναγκαστικά άρχισαν να κάνουν οι υπηρεσίες την Παρασκευή, την ώρα που κινδύνευσε το χωριό, μετά τη θραύση του αναχώματος και την απελευθέρωση τεράστιων υδάτινων όγκων.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, καθώς δεν θα μαζέψουν και άρα δεν θα πουλήσουν την παραγωγή, που πλέον καλύφθηκε από τα νερά. Αν και όταν αποζημιωθούν θα πάρουν ψίχουλα και αυτά μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της υλοποίησης της ΚΑΠ και των εξευτελιστικών τιμών, των χαρατσιών και του υψηλού κόστους παραγωγής.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Στο πλευρό του λαού, που παλεύει να σώσει το βιός του, βρίσκεται καθημερινά το ΚΚΕ. Με παρεμβάσεις του σε Βουλή και Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες και τους Δήμους αναδεικνύει τα προβλήματα, τις αιτίες που τα γεννούν και την ανάγκη υλοποίησης των αναγκαίων έργων. Απαιτεί την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα και πλήρη αποζημίωση. Άμεση εκτίμηση και πλήρη αποζημίωση για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν, ανεξάρτητα από τους ασφαλιστικούς κανονισμούς του ΕΛΓΑ.
Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Διεκδικεί τη συγκρότηση Κρατικού Ενιαίου Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και μεταξύ άλλων θα διασφαλίζει:
Την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Τα όποια έργα κατασκευάζονται να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και να βοηθούν στη προστασία από τις πλημμύρες αλλά και τη σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Άμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου και άλλα μικρότερα. Η κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.
Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων με δασοτεχνικά και φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων, διάνοιξη ρεμάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, αποστραγγιστικά αντλιοστάσια. Δίοδο όλων αυτών στη λεκάνη απορροής στους ποταμούς Εβρου, Ερυθροποτάμου και στα άλλα ρέματα.
Ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμών που πηγάζουν από αυτές τις χώρες.
902