Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Με ζουρνάδες… ή πεντοζάλια;


Της Κάλι Καρά
Τα νταούλια της ορχήστρας των μονοπωλίων στην ΕΕ χτύπησαν μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από την «περσόνα» εκπρόσωπο της Κομισιόν: «Η μοναδική επιλογή που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να κρατήσει την Ελλάδα πολύ γερά στην Ευρωζώνη».
Αβίαστο βγαίνει το συμπέρασμα γι' αυτό το γερό δέσιμο στην Ευρωζώνη, αν συνυπολογιστούν τα ετήσια στοιχεία του ΙΚΑ για το 2013:

  • Θα παραμείνει είδος προς εξαφάνιση η πλήρης απασχόληση.
  • Ούτε σκέψη για σύνταξη για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που κυνηγάνε το μεροκάματο για δεκάδες χρόνια με υποαπασχόληση (πάνω από το 50% των ασφαλισμένων μισθωτών στο ΙΚΑ), με αποδοχές - φιλοδώρημα και στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα παραμείνουν γερά δεμένοι στην Ευρωζώνη.
  • Από τους 2.244.508 μισθωτούς ασφαλισμένους που καταγράφηκαν στο ΙΚΑ το 2013, μόνο το 68,62% έχουν δικαίωμα περίθαλψης, αφού οι υπόλοιποι δε συμπληρώνουν τα αναγκαία ένσημα για να δικαιούνται στοιχειώδεις παροχές Υγείας.
Πολύ γερά δεμένοι στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν σύμφωνα και με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη»:
- Το 21,81% των μισθωτών, που έχουν μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ μεικτά, αφού απασχολούνται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία και μόνο το 8,97% από 601 έως 700 ευρώ.
Και οι συνταξιούχοι που μέσα σε δύο χρόνια έχασαν 3.462 ευρώ θα απαιτούν μέσα στη βροχή «Εδώ και τώρα να δοθούν τα δώρα».
Πεντακάθαρα το τελευταίο Γιούρογκρουπ «καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν τη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης». Δηλαδή, μέχρι τη λήξη της δίμηνης παράτασης, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα «βαρά το νταούλι», ο ρυθμός θα είναι αυτός της ΕΕ και των μονοπωλίων και συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσουν τα μέτρα, που είναι η αύξηση από 4.500 στα 6.000 των ελάχιστων ενσήμων για την κατοχύρωση της κατώτατης σύνταξης, οι αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, νέοι φόροι, κατασχέσεις και άλλα και άλλα... 
Την απάντηση σε αυτή τη βαρβαρότητα αλλά και στους επίδοξους σωτήρες από αυτήν, μπορεί να τη δώσει μόνο ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα που στόχο του θα 'χει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ και που ανοίγει ταυτόχρονα την προοπτική να γίνει ο ίδιος λαός εξουσία και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει με «ισχυρό ΚΚΕ παντού».