Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Άστεγοι στην υπηρεσία του σλοβακικού σιδηροδρόμου.

*ο σιδηρόδρομος και η κοινωνική προσφορά του μέσα από μια καταπληκτική ιστορία 

Πριν ο σιδηροδρομικός σταθμός αποτελούσε το καταφυγιό τους, τώρα είναι το γραφείο τους: επτά άστεγοι άνδρες που πριν συνήθιζαν να κατασκηνώσουν σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σλοβακικής πρωτεύουσας είναι τώρα οι αχθοφόροι του.
Με πλέον όμορφο παρουσιαστικό μέσα σε μπλε στολές και άσπρα γάντια, θα εισέλθουν στην κύρια αίθουσα μόλις μετά  τις 9 το πρωί για την πρώτη βάρδια τους.


  Ο Laco, στα 50 του, προσπαθεί να βοηθήσει μια γυναίκα με μία τεράστια βαλίτσα και προσφέρεται να την μεταφέρει στην πλατφόρμα.

"Μα γιατί;" ρωτάει αυτή έκπληκτη.Και ο ίδιος της εξηγεί.

Η δωρεάν υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι το πνευματικό τέκνο της Σλοβάκικης μη-κυβερνητικής οργάνωσης, Prodi- Prudu, της οποίας το όνομα σημαίνει "κόντρα στο ρεύμα" στη σλοβακική γλώσσα.

Η ομάδα αυτή καλύπτει το κόστος των μισθών τους και στολές, με την ελπίδα ότι το έργο θα βοηθήσει τους άνδρες να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και την οικοδόμηση  των σχέσεων τους με την κοινωνία.

  Ο Laco έχασε τη δουλειά του στο εργοστάσιο μετά από δύο μήνες  νοσηλείας στο νοσοκομείο. Ανίκανος να βρει δουλειά στη Ζίλινα, η γενέτειρά του στο βορρά, μετακόμισε στην Μπρατισλάβα πριν από 15 χρόνια.
Έτσι άρχισε μια ζωή του ποδαριού στα καταφύγια αστέγων για να μπορεί να βρεί ένα μέρος να κοιμηθεί. Τώρα, μετά από χρόνια με την ζωή του  μέσα στο χάος, μπορεί να αντέξει οικονομικά ενοίκιο και να ψαλιδίσει  λίγο το χρέος του.

"Έχουν ένα δυνητικά δύσκολο έργο μπροστά τους. Θα πρέπει να κερδίσουνε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων», λέει η Σάντρα Tordova, επικεφαλής της Proti-Prudu.

"Η δουλειά τους θα είναι να μιλήσουν με τους επιβάτες, να χειριστούν την περιστασιακή απόρριψη και την επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν."

Η υπηρεσία προσφέρεται τρεις φορές την εβδομάδα σε ώρες μη αιχμής για τώρα, ενώ οι αρχάριοι αχθοφόροι προσπαθούν να συνηθίσουν να μεταφέρουν σακούλες και να μιλούν με τους επιβάτες.

Αργότερα, ελπίζουν να επεκταθεί σε ώρα αιχμής.

- Μεγαλώνοντας στο ορφανοτροφείο -

  Ο  μεγαλωμένος σε ορφανοτροφείο Jozef Dorusak, 32, λέει ότι η περιστασιακή επιβάτης θα αρνηθεί  συνήθως την προσφορά του.

"Οι ηλικιωμένες κυρίες ιδίως. Αλλά καταλαβαίνω:. Αυτά είναι τα προσωπικά τους αντικείμενα," λέει."Φοβούνται ότι  τα πράγματά τους θα εξαφανιστούν».
Αλλά οι περισσότεροι έχουν μια θετική ανταπόκριση , προσθέτει.

  Η κονκάρδα  στο στήθος του Dorusak διαβάζει "Dodo" το παρατσούκλι του από τις πρώτες ημέρες του στο ορφανοτροφείο (  στο οποίο  μεγαλώνουν το ένα τρίτο των κατοίκων του δρόμου της Σλοβακίας)Ο ίδιος  αποδέχεται τα σφάλματα του που τον οδήγησαν να είναι χωρίς στέγη.

«Είμαι υπεύθυνος για αυτό που μου συνέβη και δεν πρόκειται να κατηγορήσω το σύστημα ή την κατάσταση», λέει ο ίδιος
"Έκανα κάποια χαζά πράγματα στο παρελθόν και δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ τα χρήματά μου. Είναι κάτι που μαθαίνω τώρα."

Μια άλλη ΜΚΟ, η VAGOUS  έχει επίσης καταφέρει την  διασφάλιση των θέσεων εργασίας για για περίπου 5000 άστεγους στην Μπρατισλάβα .

Η ομάδα άνοιξε πρόσφατα το κατάστημα DobreDobre καφέ, το οποίο έχει την αίσθηση του παλιού Πρέσσμπουργκ - το όνομα της πρωτεύουσας στο πλαίσιο της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας - και έχει προσωπικό 3 πρώην άστεγους
"Μερικοί από τους ανθρώπους που έρχονται εδώ για καφέ δεν έχουν ιδέα ότι είναι ένα ιδιαίτερο μέρος," λέει η διευθύντρια Αλεξάνδρα Κάροβα.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ