Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Οι ομαδικές απολύσεις χτυπούν την πόρτα των ΔΕΚΟ. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.


Σε επικίνδυνη ζώνη 38.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ -Mπαίνουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στον αέρα θα βρεθούν περίπου 38.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, καθώς το μέτρο των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στις εταιρείες που έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο.

Το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο έχει ιδεολογική εμμονή με τις ομαδικές απολύσεις, θεωρώντας τες «εργαλείο» απαραίτητο προκειμένου οι εταιρείες να αποτελέσουν ελκυστικό προϊόν για τους μελλοντικούς επενδυτές.
Φαίνεται «μη λογικό», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι τεχνοκράτες του Ταμείου, να δοθούν στους επιχειρηματίες διευκολύνσεις για να επενδύσουν ή να σταθούν όρθιοι, όπως είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις και οι μειωμένοι μισθοί, και να μην τους δοθεί το «εργαλείο» των ομαδικών απολύσεων όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. 
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήδη πήραν την πρώτη κρυάδα ακούγοντας τις επίσημες εξαγγελίες της διοίκησης για απολύσεις και παίρνουν θέση μάχης απέναντι στις «εκτελέσεις» με συνοπτικές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν από τη στιγμή που θα περάσει το μέτρο των ομαδικών απολύσεων.


Από τους 10.000 εργαζόμενους που απασχολεί η ΔΕΗ εκτιμάται ότι γύρω στους 800 με 1.000 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά λόγω της κρίσης και της μείωσης των συντάξεων δεν αποχωρούν από την εταιρεία. Ως πρώτο βήμα, στοχεύοντας στη μείωση της μισθολογικής δαπάνης, η διοίκηση σχεδίασε την απομάκρυνση 200 εργαζομένων που, ενώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, συνεχίζουν να απασχολούνται στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού.


Το όριο των απολύσεων σήμερα είναι στο 5% και μέχρι 30 απασχολούμενους για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζομένους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100-300 εργαζομένους. Με το όριο των 30 εργαζομένων η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου επτά μήνες για να «απαλλαγεί» από την πρώτη φουρνιά πλεονάζοντος προσωπικού. Στην περίπτωση που σχεδίαζε να απολύσει 700 άτομα που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν θα χρειαζόταν περίπου δύο έτη για την απομάκρυνσή τους, με κίνδυνο να εκτροχιαστεί το σχέδιο για τη συγκράτηση των δαπανών. Προς το παρόν η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απέκρουσε το σχέδιο των απολύσεων κατηγορώντας τη διοίκηση ότι παίζει τον ρόλο του προάγγελου και του λαγού του κουαρτέτου.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.

Στο στόχαστρο επίσης αναμένεται να μπει το προσωπικό των ΕΛΤΑ που θεωρείται ότι περισσεύει, ενώ σε επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται οι εταιρείες που πέρασαν ήδη στην αρμοδιότητα του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων - ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΑΔΜΗΕ, ΕΑΒ, κτιριακές υποδομές.



Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα δώσει την ύστατη μάχη για να αποκρούσει τις αξιώσεις των δανειστών μέσω των προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων, αλλά σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι ομαδικές απολύσεις θα είναι το πρώτο οχυρό που θα καταρρεύσει προκειμένου η κυβέρνηση να βγει κερδισμένη στο μέτωπο των δημοσιονομικών. Οι Ελληνες διαπραγματευτές θεωρούν ότι αρνητικό ρόλο έπαιξε και η στάση των εργοδοτικών φορέων που έσπασαν το αρραγές μέτωπο των κοινωνικών εταίρων. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ επιθυμεί να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις θεωρεί ότι αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις ζήτημα ζωής και θανάτου για τη σωτηρία των επιχειρήσεων.


Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου στη συνάντηση που είχαν με την κυρία Αχτσιόγλου προχώρησαν στην εκτίμηση ότι «το μέτρο των ομαδικών απολύσεων δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε και στις τράπεζες, οι οποίες θα απαλλαγούν από το πλεονάζον προσωπικό μέσω εθελούσιων εξόδων. Το μέτρο φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ».



Οι εργοδότες


Ο ΣΕΒ κυρίως, αλλά και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς είναι επιφυλακτικοί ως προς τα κοινωνικά σχέδια (social plans) που θα συνοδεύουν τις ομαδικές απολύσεις.


Συγκεκριμένα, στο τελευταίο κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί στο υπουργείο Εργασίας πρότειναν η εταιρεία που απολύει να υποβάλει ένα «κοινωνικό σχέδιο» στο οποίο θα περιγράφει τα πιθανά συνοδευτικά, όχι όμως υποχρεωτικά μέτρα (π.χ. χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης απολυμένων, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσων είναι κοντά στη σύνταξη κ.ά.).


Οι εργοδοτικοί φορείς τονίζουν ότι οι Ελληνες εργοδότες δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος των μέτρων κοινωνικής προστασίας και ότι θα πρέπει να αναζητηθεί κοινοτική χρηματοδότηση. Οι θεσμοί ζήτησαν να καταργηθεί η υπουργική έγκριση για τις ομαδικές απολύσεις και να αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο με αυστηρά τεχνοκρατική σύνθεση θα ελέγχει εκ των υστέρων τη νομιμότητά τους. Το σχέδιο των δανειστών, που είναι ήδη έτοιμο, προβλέπει ότι οι ομαδικές απολύσεις θα μπορούν να γίνονται εντός τριών μηνών από την κοινοποίησή τους, ενώ παράλληλα θα γίνονται διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και θα περιγράφονται οι αντικειμενικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για ομαδικές απολύσεις.


Οι Ελληνες διαπραγματευτές προσπάθησαν να κερδίσουν τουλάχιστον την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είχε γίνει σημαία τόσο του Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά οι θεσμοί έδωσαν στο υπουργείο Εργασίας μόνο μια «υποσχετική», επισημαίνοντας ότι «οι Αρχές θα συνεχίσουν να διερευνούν με τους κοινωνικούς εταίρους περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις γίνονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Μαιρη Λαμπαδιτη