Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Επιστολή της ΠΟΣ για μέτρα προστασίας για τον κορονοιό



ΠΡΟΣ: 
1. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – κ.Βρούτση Ιωάννη.
2. Υπουργό Υγείας - κ. Κικίλια Βασίλειο.
3. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών – κ. Καραμανλή Κωνσταντίνο.
4. Υφυπουργό Μεταφορών και Μεταφορών – κ. Κεφαλογιάννη Ιωάννη.
5. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη – κ. Χαρδαλιά Νικόλαο.
ΚΟΙΝ:
1. Πρόεδρο ΔΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Mr. Marco Capossciutti.
2. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ – κ. Φίλιππο Τσαλίδη. 
3. Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ – κ. Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο.


Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοιού, ο σιδηρόδρομος ως μέσο Μαζικής Μεταφοράς λειτουργεί σύμφωνα με τα όσα οι ανάγκες επιβάλλουν.
Όμως παρά τις σαφείς και αυστηρές οδηγίες των αρμοδίων φορέων (Υπουργείων και Επιστημόνων) για την τήρηση των μέτρων και της σχολαστικής εφαρμογής τους, την συλλογική αλλά και την ατομική ευθύνη προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, διαπιστώνουμε, έπειτα από πολλές καταγγελίες συναδέλφων μας εργαζομένων, ότι αυτά ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ και ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ στον καθαρισμό και στην απολύμανση των αμαξοστοιχιών που κυκλοφορούν, αλλά και στους εργασιακούς χώρους (Μηχανοστάσια - Εργοστάσια) καθώς και στους σταθμούς επιβίβασης των επιβατών με ορατό τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου!

Σημειώνουμε δε, ότι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ) ορθώς υπάρχει σχολαστική απολύμανση και καθαριότητα και άρα σημαντική προστασία επιβατών και εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία μας εγκαίρως ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης και παράλληλα στις 13-3-2020 σας αποστείλαμε έγγραφο με το οποίο σας επισημάναμε το ανωτέρω πρόβλημα, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Ακόμη, στις 17-3-2020 με εμπιστευτικό έγγραφο μας προς την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επισυνάπτεται) ζητήσαμε να παρθούν άμεσα μέτρα και να πραγματοποιηθούν απολυμάνσεις όπως οι οδηγίες ορίζουν.

Μόλις σήμερα πληροφορηθήκαμε εντελώς τυχαία από εργαζόμενους, ότι υπάλληλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εργάζεται στο κεντρικό κτίριο της Καρόλου όπου εργάζονται περίπου 500 εργαζόμενοι, νοσηλεύεται καθώς είναι θετικός στη νόσο του κορονοιού. Η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ γνώριζε το γεγονός δεν παρείχε καμία ενημέρωση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η συμπεριφορά αυτή επιεικώς χαρακτηρίζεται εγκληματική.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και με δεδομένο ότι πέρα από τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα της Διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα προβλεπόμενα και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση σας για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πολιτών.

Όπως μας συμβουλεύουν άλλωστε οι ειδικοί επιστήμονες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσής της, απαιτείται, εκτός από την ατομική και συλλογική ευθύνη και αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στο οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και στους εργασιακούς χώρους όταν μάλιστα αυτοί έχουν άμεση σχέση με την μεταφορά επιβατών!


Ο Πρόεδρος            Ο Γενικός Γραμματέας


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ          ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΙΤΣΑΣ