Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

1.Aνακοίνωση της πλειοψηφίας του νόθου προέδρου της ΠΕΠΕ .2. Ανακοίνωση Νέας Έλξης


Ανακοίνωση ΠΕΠΕ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ - ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ

Συνάδελφοι,
Ξαφνικά και με πρόφαση την κρίση του κορωνοιού η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε ακραία αντεργατικές ρυθμίσεις με αποκορύφωμα την  διάταξη του ένατου άρθρου
της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους κατά 50% όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα  για τους επόμενους 6 μήνες και μέχρι τον…. ερχόμενο Σεπτέμβρη!

Είχε προηγηθεί η αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να ανακοινώνουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την εργασία,την υπερεργασία και την  υπερωριακή απασχόληση.
Αναρωτιόμαστε πραγματικά ποια η αναγκαιότητα για μια τέτοια διάταξη όταν η Κυβέρνηση μετατοπίζοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους έχει ήδη εισάγει την έννοια της «αναστολής» Συμβάσεων Εργασίας, στους οποίους χορηγεί επίδομα 800 Ευρώ για 45 μέρες, δίνοντας και το δικαίωμα στον εργοδότη να μεταθέσει την ημερομηνία καταβολής του Δώρου Πάσχα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε νέο βαθύ κύκλο ύφεσης την Ελληνική Οικονομία  και στην εκτόξευση των απολύσεων   και της ανεργίας.
Παράλληλα με άλλη πρόβλεψη στην ίδια ΠΝΠ, η Κυβέρνηση επανέφερε την επίταξη και την επιστράτευση των εργαζομένων σε περίπτωση κινητοποιήσεων, επίταξη που είχε καταργηθεί με Νόμο το 2015.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους  απολυμένους του Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, που στην πλειοψηφία τους μετακινούνταν με τον Προαστιακό και ήδη βιώνουν τις πρώτες συνέπειες των νέων μέτρων.
Στην ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ χάρη στην πρόβλεψη στην σύμβαση των ΥΓΟΣ το 2015,  για όσο διάστημα αυτή επιδοτείται, διατηρούνται οι θέσεις  εργασίας καθώς και τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που όλα αυτά τα χρόνια συνεισέφεραν συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία της.
Διάταξη που θα πρέπει να παραμείνει και στην δεκαετή επέκταση της σύμβασης, που συζητείται αυτές τις μέρες.
Η πρόβλεψη αυτή,  θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο και δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν οικονομικές συναλλαγές με το Ελληνικό Κράτος.
Παράλληλα προτείνουμε μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν κατά την άποψη μας την Ελληνική Οικονομία να επανέλθει το συντομότερο σε κανονικούς ρυθμούς.
Για όσο διαρκεί η κρίση
·       Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας  (νερό – ηλεκτρικό ρεύμα) να καλύπτονται  για  όσους βρίσκονται σε καθεστώς αδυναμίας από το Κράτος.
·       Οι Τράπεζες οι οποίες ανακεφαλοποιήθηκαν πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια με τα χρήματα των εργαζομένων, οφείλουν να προχωρήσουν στην αναστολή πληρωμής δανείων ΚΑΙ  σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε αδυναμία. Παράταση της προστασίας Α κατοικίας για τουλάχιστο ακόμα ένα χρόνο.
·       Το επίδομα των 800 Ευρώ να αυξηθεί σημαντικά και να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται ανεξαρτήτως είδους σύμβασης απασχόλησης.
·       Η πολιτεία οφείλει να καταβάλει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις των ΥΓΟΣ για να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων εκτελούν  αυτές τις μέρες κοινωνικό έργο στον χώρο των μεταφορών.
·       Ο σιδηρόδρομος θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην μεταφορά εμπορευμάτων σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία περιορίζοντας την κυκλοφορία στους οδικούς άξονες.
·       Απαγόρευση κάθε απόλυσης και επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης που καταργήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις αντεργατικές διατάξεις και να εξισορροπήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα περίοδο.

                                       Για το Δ.Σ.
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΑΝ.ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κ. Γενιδούνιας                                        Α. Χαντάβας 


*******************************************************************************************************

Νέα Έλξη Αναγέννηση

Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι.
Σήμερα γίναμε αποδέκτες μιας ανακοίνωσης από την πλειοψηφία της ΠΕΠΕ.
Εμείς σαν παράταξη διαφωνήσαμε με τα περισσότερα κομμάτια της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.
Η πλειοψηφία της ΠΕΠΕ εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες προχώρησε στην συγκεκριμένη ανακοίνωση θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και πανικό στην οικογένεια της έλξης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εμείς εκμεταλλευόμενοι την σημερινή θετική ανακοίνωση της διοίκησης προς τα σωματεία,τους εργαζόμενους και την ένταξη μας στον κατάλογο των ΚΑΔ σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων ,προτείναμε να γίνει μια συζήτηση με την εταιρία για να αποσαφηνιστούν ακόμα καλύτερα κάποια θεματα (συρρίκνωση δραστηριοτήτων και χρονικό περιθώριο).
Αντί αυτού επελέγη ο δρόμος των εντυπώσεων και της δημιουργίας κλίματος πανικού,ενισχύοντας το με την αποστολή στο προσωπικό email των μηχανοδηγών,με μια πεντακάθαρη κομματική ανακοίνωση σκοπιμοτήτων απο την πλευρά της ΠΕΠΕ.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι θέματα που τα δημιούργησε η εισαγόμενη υγειονομική κρίση που μετατράπηκε σε οικονομική , η οποία σαρώνει την πλειοψηφία των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.
Τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα υπερκείμενα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα.
Διαχρονικά η Νέα έλξη -Αναγέννηση έχει εφαρμόσει στην πράξη ότι ο θάλαμος του μηχανοδηγού δεν είναι χώρος για μικροκομματικά συμφέροντά άλλα και για τυφλές ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Η Νέα Έλξη - Αναγέννηση χρόνια τώρα στην πράξη είναι σύμμαχος των συζητήσεων και όταν χρειαστεί των σκληρών αγώνων. Ειδικότερα αυτή την δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας ,τους Έλληνες, τις Ελληνίδες όπου χρειάζεται ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και αλληλοϋποστήριξη απόλους.
Οι μηχανοδηγοί δίνουν καθημερινά αγώνα μαζί με τους συναδέλφους της κίνησης και το υπόλοιπο προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου μαζί με τον όμιλο ΟΣΕ εξυπηρετούν τις εμπορικές δραστηριότητες και το επιβατικό κοινό που επιλέγει το τρένο για την ασφαλή μετακίνηση του.
Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους ,ώστε να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής,όπου μαζί με τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία μας,να έχουν μετά την επιστροφή στην οικεία τους ταυτόχρονη προστασία και στις οικογένειες τους.
Όσοι δεν εργάζονται ακολουθούμε το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες όλοι την επόμενη ημέρα .
Υγ. Η ΠΕΠΕ όπως και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος είναι θεσμός και όχι εργαλείο πολιτικών σκοπιμοτήτων και καλείται να εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντά των εργαζομένων ,χωρίς να επιτρέπει πότε να γίνει κομμάτι στην Ταξιαρχία των «χρήσιμων φανατικών »!!!!!